mars

Úgy tűnik, haldoklik a Mars leszállóegysége egy heves porvihar miatt

A NASA tudósai úgy vélik, hogy az InSight marsjáró a legutóbbi vihar során még több port halmozott fel, mint eddig, így lehet, tényeg a végét járja.


Bár az InSight leszállóegység felépült a vörös bolygón januárban lezajlott hatalmas porvihart követően, a fokozatosan felhalmozódó, még mindig jelentős mennyiségű törmelék az űreszköz napelemtábláin drasztikusan csökkenti az energiaszintjét, és a NASA számításai szerint 2022 végére már nem lesz üzemképes.

Ahogy Bruce Banerdt, az InSight vezető kutatója egy, a Mars-küldetésről szóló megbeszélésen elmondta, a január 7-i porvihar nagyon gyorsan és mindenféle korai figyelmeztetés nélkül tört ki. Az InSightnak sikerült fennmaradnia a vihar alatt bekapcsolt biztonsági üzemmódban, azonban a napelemtábláin továbbra is felhalmozódó por lesz az, ami végleg leállítja. A kutató tavaly nyáron azt jósolta, hogy ez az állapot 2022 tavaszára a leszállóegység pusztulásához fog vezetni, mivel blokkolják a gép működéséhez szükséges napsugarakat. Ez a dátum most az év végére tolódott ki.

Hogy késleltessék az elkerülhetetlent, a NASA tavaly óta egy igazán különleges gyakorlatot hajt végre az InSight-szondával, amelynek során felszedik a marsi szennyeződést, és hagyják, hogy az lassan elsodródjon a napelemek fölött, ami által eltávolítják a rárakódott por egy részét. Bár Banerdt elismeri, hogy ez a gyakorlat őrültségnek hangzik, a jelentések szerint bevált, és átmenetileg egy-három százalékkal növelte az energiatermelést mindannyiszor, amikor a leszállóegységet erre utasították.

(Futurism)


A figyelmetekbe ajánljuk