Újabb tagot köszönthetnek a Marson.

Kína a hétvégén sikerrel végrehajtotta első landolását a Marson, amivel az Egyesült Államok után a második országként lépett a vörös bolygóra. A marsjáró az Utopia Planitia síkságon szállt le szombat hajnalban, de egészen idáig az űrszondán maradt a különböző ellenőrző tesztek elvégzése miatt.

Kínai Nemzeti Űrügynökség

Most azonban sikeresen végrehajtotta az úgynevezett ébredési folyamatát: kinyitotta a napelemeit, kiengedte a kommunikációs antennáját, amivel a földi irányítókkal kommunikál majd, illetve a Tienven-1 szonda leengedte a rámpáját is, amin a Csu-zsung nevű marsjáró legurul majd, hogy megkezdje a küldetését.

A folyamatról a Kínai Nemzeti Űrügynökség két képet is közölt.

Kínai Nemzeti Űrügynökség

Az öt tonnás, legénység nélküli űrhajót tavaly július 23-án indították útjára. Idén február közepén lépett a Mars gravitációs vonzáskörébe és állt bolygó körüli pályára, hogy feltérképezze a lehetséges leszállóhelyeket. Végül minden a tervek szerint alakult: a februári kínai közlésnek megfelelően két-három hónapon belül kísérelte meg a Marsra szállást – sikerrel.

Az elmúlt évtizedben hatalmas előrelépéseket tett a kínai űrállomás, 2003-ban ugyanis embert küldött az űrbe. Kína ezen kívül már két felfedezőt küldött a Holdra. A másodikkal Kína lett az első ország, amely sikeres leszállást hajtott végre a Hold távolabbi, sötét oldalán.


Friss

A Netflix megcsinálta az Álarcos Énekes randiverzióját

Egészen bizarr koncepció. A felek olyan vakrandikra mennek, ahol mindkét fél el van maszkírozva.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ők voltak a legelsők – 5 nő, aki megváltoztatta társadalmunkat

Napestig lehetne sorolni azokat a női alakokat, akik rendkívüli hatással voltak történelmünkre, társadalmunkra és gazdaságunkra. Alappillérei a feminizmusnak, s példaértékű hősei nők millióinak.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Három megszólaló, három történet – ezért szeretjük a Rosaliát (x)

Idén ünnepli 10. születésnapját Budapest kedvenc nyárköszöntő fesztiválja, a Rosalia. Ebből az alkalomból kérdeztünk meg három, a fesztivál életében fontos szereplőt. De vajon, mi a közös a SPAR Magyarország, a Gál Szőlőbirtok és a Varsányi Pincészet Rosaliához fűződő kapcsolatában? A beszélgetésekből kiderül.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk