Egy Marie Antoinette-et ábrázoló fetmény

A Christie's a Magnificent Jewels novemberi aukciójának keretein belül értékesíti a karkötőpárt, amelyben összesen 112 gyémánt van.

A brit aukciósház szerdán jelentette be, hogy az egykor Marie Antoinette francia királynő tulajdonát képező gyémánt karkötő pár lesz az első tétel a Magnificent Jewels eladásán, amelyet november 9-én tartanak a genfi Four Season's Hotel Des Bergues-ben. A karkötők összesen 112 gyémántot tartalmaznak: mindegyik darab egy öt gyémántot tartalmazó kapocsból és három, 17 követ tartalmazó sorból áll. A legnagyobb gyémántok középen helyezkednek el, míg a kisebbeket egy fémszegély rögzíti galléros foglalatokban – írja a RobbReport.

Marie Antoinette gy\u00e9m\u00e1nt kark\u00f6t\u0151i\u200b

Marie Antoinette gyémánt karkötői

Christie's

Marie Antoinette 1776 tavaszán vásárolta meg a karkötőket 250 000 livre-ért (franciaul font), ami a korban csillagászati összegnek számított. A királynő állítólag vonzódott az ékszerekhez, különösen a gyémántokhoz. Ausztria franciaországi nagykövete, Mercy-Argenteau gróf szerint a karkötőkért részben saját gyűjteményéből származó drágakövekkel, részben pedig a XVI. Lajos királytól kapott pénzzel fizetett. A Christie's szerint Vincent Meylan ékszertörténész nemrég talált egy bizonyítékul szolgáló mondatot a király 1777 februárjából származó irataiban, amelyben ez áll:

a királynőnek: 29 000 livre előleg a Boehmertől vásárolt gyémántkarkötőkért

1791-ben, a francia forradalom kellős közepén a királynő levelet küldött Mercy-Argenteau-nak, amelyben kifejtette, hogy egy fából készült ládát szándékozik küldeni neki megőrzésre. Ekkor már Brüsszelben tartózkodott, és a ládát egészen Marie Antoinette 1793-as lefejezéséig őrizte. A következő évben unokaöccse, II. Ferenc római császár elrendelte a láda felnyitását, hogy leltárt készíthessenek róla. A láda tárgyai között voltak azok a karkötők is, amelyeket idén ősszel elárvereznek. Ezeket Marie Antoinette utolsó életben maradt lányának, Marie Thérèse-nek - akit Madame Royale-nak neveztek - adták, amikor 1796 januárjában Ausztriába érkezett. 1816-ban Antoine-Jean Gros művész megörökítette Marie Thérèse-t egy festményen; a képen egy pár gyémántkarkötőt visel, amely megfelel a Mercy-Argenteau leltárában szereplő leírásnak.

Egy Marie Th\u00e9r\u00e8se-t \u00e1br\u00e1zol\u00f3 festm\u00e9ny, amelyen a cikkben szerepl\u0151 kark\u00f6t\u0151ket viseli.\u200b

Antoine-Jean Gros Marie Thérèse-t ábrázoló festménye, amelyen a cikkben szereplő karkötőket viseli.

Wikipedia, Antoine-Jean Gros

Marie Thérèse 1851. július 1-jén kelt végrendeletében azt kérte, hogy ékszerkollekciójának egészét - beleértve édesanyja ékszereit is - ossza fel három unokahúga és unokaöccse között. A Christie's szerint a gyémántkarkötők az egyetlen olyan családi ékszerek, amelyek Marie Antoinette gyémántjait tartalmazza. A karkötőket később újra összeszerelhették, de az általános összetételükön és a gyémántok számán nem változtattak.

A karkötők becsült árát 2 és 4 millió dollár közé teszik, de nem lenne meglepő, ha ennél jóval többért kelnének el. Amikor a Sotheby's 2018-ban eladott egy gyöngyös medált - amely egykor a királynőé volt -, a szakértők előzetesen 1 millió és 2 millió dollár közötti vételárra tippeltek. Végül az ékszer 36,1 millió dollárért kelt el.

A figyelmetekbe ajánljuk