színes kép mánia
Diana Grippo, aki bipoláris zavarral él, megosztja a világgal tapasztalatait mániás epizódjairól.

Korábban írtunk már a bipoláris zavarról, amelyben a depressziós epizódok mellett előfordulnak mániás epizódok is. De milyen a mánia belülről?

A mániás epizód alatt az egyén majd kicsattan az örömtől, energiától, hiperaktív, nagyon beszédes, érzelmei pattanásig feszültek. Ebben a fázisban a személy nem tudja jól megítélni a dolgokat, ezért ész nélküli költekezésbe, veszélyes szexuális kapcsolatokba bonyolódhat. A mániás szakasz után ébred rá, hogy tulajdonképpen felelőtlen volt.

Diana Grippo, az Apple munkatársa bipoláris zavarral él együtt. Megosztja a világgal azt, milyen a mániás epizód:

Egy mániás epizódban amellett, hogy téveszmés vagyok, felváltva vagyok izgatott és ingerült. Semmilyen módon nem lehet tudni, mi következik. Ingerültté válok, ha valaki megpróbálja megakadályozni, hogy dohányozzak. Amikor stabil vagyok, nem dohányzom, ám amikor mániákus vagyok, sokat dohányzom. Ez az egyik oka annak, hogy annyira utáltam a kórházat: ott tilos a dohányzás.

Grippo általában nem iszik az epizódok között. Amikor mániákus, elkezd inni. Emiatt tart az autójában egy alkoholszondát, a biztonság kedvéért. Amikor elkezdődik egy mániás epizód és iszik, eszébe jut a szonda, és nem ül autóba.

Néha csak óvintézkedéseket kell tennünk

— mondja.

Ilyen óvintézkedés az is, ha hitelkártyákat tesz egy fiókba, amikor kezd mániás lenni. Ilyenkor megelőzi a túlköltekezést. Néha túl késő, és kimarad ez a lépés.

További elővigyázatosság az is, hogy Grippo jegyzeteket hagy magának. Az egyik jegyzete például figyelmezteti őt, hogy most hívja fel az orvost, különben súlyosbodhat a mánia.

Meg kell tartanom a munkámat

— szerepel még a jegyzeten.

Egy kívülállónak furcsának tűnhet mindez, ám egy bipoláris zavarban élőnek kulcsfontosságú lépések lehetnek a károk megelőzésében.

(Forrás: Psychology Today)


A figyelmetekbe ajánljuk