white piglet chewing hay

Malacból-emberbe ültettek át vesét sikeresen New Yorkban

A műtétek korai bizonyítékai annak, hogy a nem emberi szervek egy napon életmentő lehetőséggé válhatnak a transzplantációra szoruló emberek számára.


A New York-i Egyetem kutatói a héten bejelentették, hogy a két hónappal korábbi első sikert követően másodszor is sikeresen átültettek egy sertésvesét emberbe rövidtávú problémák nélkül. Ugyanakkor még várni kell arra valószínűleg bőven, hogy komoly klinikai teszteknek vethessék alá a technológiát.

A beavatkozást november végén végezte el a NYU Langone Health sebészcsoportja. Az első eljáráshoz hasonlóan az orvosok egy genetikailag módosított sertésből származó vesét ültettek át egy élő emberi szervezetbe. A vesét nem a szokásos helyére rögzítették a testben, hanem a felső lábszárban lévő erekhez. Ezután védőpajzzsal fedték le, miközben a kutatók 54 órán át figyelték. Ez alatt az órák alatt a vese normálisan működni látszott, és nem észlelték a kilökődés jeleit az ember teste részéről.

Az első, szeptemberben végrehajtott transzplantációt egy agyhalottnak nyilvánított emberen végezték, akit éppen le akartak kapcsolni a létfenntartó gépekről, a családja pedig beleegyezett, hogy segítsen a kutatásban. A New York-i tudósok közleménye szerint a befogadó ezúttal egy funkcionálisan halott szervdonor volt, akit lélegeztetőgépen tartottak.

Az adományozott sertésszervek egyik fő korlátja eddig az volt, hogy a sertések sok más emlőshöz hasonlóad természetes módon termelnek egy alfa-gal nevű cukrot, amit az ember nem. Emiatt pedig az emberi szervezet kilökte az átültetett szervet magából. A NYU csapata által használt sertéseket azonban genetikailag úgy alakították át, hogy ne termeljenek alfa-gált, ami elméletileg biztonságossá teszi őket az emberi felhasználás szempontjából.

(Forrás: Gizmodo)


A figyelmetekbe ajánljuk