A főemlősök kétharmadát a kihalás fenyegeti, a majmokkal készült szelfik pedig nehezítik az állatok megfelelő megőrzését.


A Természetvédelmi Világszövetség új irányelveket vezetett be, ami a főemlősöket illeti. Arra kérik benne a kutatókat, primatológusokat, ismeretterjesztő műsorvezetőket és mindenkit, aki a vadállatokkal dolgozik, hogy ne posztoljanak többé fotókat magukra közösségi médián, ahol valamelyik állattal ölelkeznek.

Elsőre furcsának tűnhet a szabály, de kutatások bizonyítják egyébként, hogy veszélyeztetik ezeket az állatokat a majmokkal készült szelfik. Leegyszerűsítve ugyanis amikor az emberek hírességeket látnak exotikus állatokkal pózolni, vagy különböző állatokkal foglalkozó szakembert, akkor nagyobb számban akarnak maguk is fotózkodni a majmokkal az emberek, sőt ilyenkor megnő az igény a kereskedelmük iránt is.

monkey GIF Giphy

Mint írják, az emberek, akik a képek láttán rohannak maguk is találkozni az állatokkal, esetleg örökbe akarnak fogadni egyet, azok alapvetően nem rosszindulatból teszik ezt. Éppen ezért nagyobb a felelősség a szakembereken, hogy ők maguk se keltsék annak látszatát, hogy jó az állatoknak ez a fajta figyelem. Hisz bár őket munka közben kapják le, a kontextus elveszik, mire az átlag ember elé jut a fotó róla, ami alapján okénak tűnhet ölelgetni őket, vagy éppen fotózkodni velük szituációtól függetlenül.

Egy éve egyébként a legismertebb főemlősökkel foglalkozó kvázi híresség, Jane Goodall is leállt az olyan fotók készítésével és posztolásával, amin főemlősöket tart a kezében, vagy direkt módon érintkezik velük pont ebből az okból kifolyólag. A tudomány ugyanis igencsak kétséget kizáról amögött, hogy nincs jó hatással következményei miatt a vadon élőlényeire, számolt be róla a Guardian.

Friss

Unsplash/Myke Simon

Eltávolították Csehország utolsó telefonfülkéjét

Már véglegesen a múlté a nyilvános telefonállomások kora Csehországban.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Long Island Iced Tea – a koktél, amit muszáj elkészítened otthon!

A Long Island Iced Tea-nek elnevezése becsapós lehet, hiszen nem egy jeges teáról beszélünk, hanem egy teát egyáltalán nem tartalmazó, igen magas alkoholtartalmú koktélról.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk