A macskák nem igazán szeretnek keményen megdolgozni az ételükért
Kevés nagyszerűbb érzés van annál, mint amikor egy friss tányér ételt szolgálnak fel, anélkül, hogy nekünk bármilyen erőfeszítést kellett volna tennünk. Kiderült, hogy nem az ember az egyetlen faj, ami élvezi, ha kiszolgálják.

Természetesen a macskákról van szó.

Egy új tanulmányból kiderült, hogy a házi macskák előszeretettel esznek inkább az eléjük rakott ételből, minthogy ő maguk szerezzék azt meg. Ez azért is érdekes, mert számos kutatásból az derült ki, hogy a legtöbb állatfaj a nehezebbik utat választja, és azt részesítik előnyben, ha egy feladat megoldásával juthatnak hozzá az élelemhez.

Nem arról volt szó, hogy a macskák sosem használtak rejtvényes, etetős játékokat, de többször és többet ettek tálkákból és többször találkoztak az eléjük rakott étellel, mint a rejtvényesebb eleséggel.

– magyarázta az eredményt Mikel Delgado, a Kaliforniai Egyetem (Davis) állatorvosi karának viselkedéskutatója és a tanulmány vezető szerzője.

A kísérletben 17 ivartalanított, otthon tartott macskát figyeltek meg, akiknek 10-10 próbálkozásuk volt, hogy eldöntsék, a könnyen vagy a játékos formában megszerezhető ételeket választják.

Ebből az derült ki, hogy az állatok az esetek többségében a könnyű utat választották.

Érdekesség viszont, hogy amelyik cica ellenkezőleg döntött, azok többet is ettek – a kutatók ezt az éhség és az erőfeszítés kapcsolatával indokolták.

A tanulmány arra már nem ad konkrét választ, hogy a legtöbb állattól eltérően, a macskák miért cselekednek így. Delgado szerint az is elképzelhető, hogy a kísérletben megalkotott játék eltért a macskák vadászati viselkedésüktől, ami általában a zsákmány becserkészése és megtámadása.

Egyébként részben erre a problémára találták ki azt a Nert-játékot, amely macskagyökeret lövöldöz a cicákra.

(Miami Herald)

A figyelmetekbe ajánljuk