A Múzeumi ReStart program keretein belül, de a világjárvány miatt online került sor a Pulszky Társaság által adományozott „Év múzeuma", az „Év kiállítása" és a „Közösségi múzeum" elismerések kihirdetésére. A díj történetében először kapta egy tisztán kortárs művészeti profilú múzeum az elismerést.


A Ludwig Múzeum 2019-ben ünnepelte alapításának 30. évfordulóját. Az ünnepet munkával tették emlékezetessé: Ludwig 30 címmel nagyszabású és ingyenes programsorozatot rendeztek, melyen a közönség aktív bevonásával pop-up kiállításokkal és kapcsolódó rendezvényekkel mutatták be a tevékenységüket a gyűjteményezéstől az időszaki kiállításokig, az állományvédelemtől a digitalizálásig, a múzeumpedagógiától a kommunikációs tevékenységen át egészen a társművészeti programokig reflektálva napjaink kihívásaira, illetve a múzeum szerepének változására.

Az utóbbi években kiemelt figyelem irányult a régió kortárs művészeti törekvéseit bemutató kiállításokra: az ex-jugoszláv művészetet, az albán és koszovói, a lengyel, a szlovák és az ukrán kortárs művészetet bemutató tárlatokra. E több éves koncepciózus munka eredménye 2019-ben érett be, amikor is a múzeum egy igen rangos nemzetközi elismerésben részesült: a magyar múzeumok közül elsőként jelölést kaptak és elnyerték a Global Fine Art Awards díját idén pedig a Pulszky Társaság díját kapták meg munkájuk elismeréseként.

A Ludwig Múzeum jelentős közép-kelet-európai gyűjteményével, valamint az elmúlt években a médiaművészet és a digitális tartalmak megőrzése terén kifejtett úttörő tevékenységével (MAPS nemzetközi konferenciák) mára a régió meghatározó kortárs művészeti múzeumává vált, adta hírül a kultúra.hu

A figyelmetekbe ajánljuk