person walking on snowfield

Gyakorlatilag eladta a semmit egy vagyonért.


A 67 éves olasz Salvatore Garau megkísérelte a lehetetlent és sikerrel járt. Eladott ugyanis egy nem létező szobrot. Pontosabban egy láthatatlan szobrot, amivel az a célja, hogy az emberi fantáziát használja kvázi agyagául. Leegyszerűsítve a szobor azt ábrázol, amit beleképzelsz.

Ha ez úgy hangzik, mint a világ legértelmetlenebb dolga, nos, az, de valaki hajlandó volt érte 15 ezer eurót fizetni egy online aukción, nagyjából 9 ezer euróval lőve túl az összeget, amire számítottak. Valaki 5,2 millió magyar forintnak megfelelő összeget fizetett ki a nagy büdös semmiért.

Az új tulajdonos egyébként kap egy igazoló okmányt, hogy ő a tulajdonosa annak a semminek, sőt a művésztől még instrukciókat is kapott, hogy milyen helyen állítsa ki otthonában. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy ha a szobrot úgyis a képzelet szüli, minek fizetné érte, ha megcsinálhatod otthon a saját láthatatlan szobrodat ingyen, nemde?

Ez egyébként nem az első ilyen akciója Garaunak, egyszer Milánóban már kiállított egy láthatatlan Buddha-szobrot is. Ahogy egy kommentelő fogalmazott akkor: a kortárs művészet legnagyobb kihívása rájönni, hogy ki ver át valójában kit.

(Forrás: Dazed)


A figyelmetekbe ajánljuk