brown and black abstract painting

Mi az a kvantum apokalipszis és kell-e félni tőle?

Képzeljünk el egy olyan világot, ahol a titkosított, rejtett fájlok hirtelen nyilvánossá válnak. Ez az úgynevezett kvantum apokalipszis.


Nagyon leegyszerűsítve, a kvantumszámítógépek teljesen másképp működnek, mint az elmúlt évszázadban kifejlesztett számítógépek. Elméletileg sokkal gyorsabbak lesznek, mint a mai gépek. Ez azt jelenti, hogy egy hihetetlenül összetett és időigényes problémával szembesülve, mint például egy adat visszafejtése, ahol több milliárdnyi permutáció létezik, egy normál számítógépnek sok évbe telne feltörni ezeket a titkosításokat, ha egyáltalán valaha is sikerülne. Egy jövőbeli kvantumszámítógép azonban elméletileg másodpercek alatt képes lenne erre.

Az ilyen számítógépek mindenféle problémát megoldhatnának az emberiség számára. De van egy sötét oldala is. Nap mint nap hatalmas mennyiségű titkosított adatot gyűjtenek össze az engedélyünk nélkül és tárolnak adatbankokban, készen arra a napra, amikor az adattolvajok kvantumszámítógépei elég erősek lesznek a dekódoláshoz. Az online vásárlástól kezdve a banki tranzakciókon át a közösségi médián keresztül történő interakciókig minden, amit teszünk, titkosítva van.

De amint megjelenik egy működő kvantumszámítógép, amely képes lesz feltörni ezt a titkosítást, akár a bankszámlánkat is küríthetik, vagy leállíthatnak vele kormányzati védelmi rendszereket. A kvantumszámítógépek ugyanis használhatatlanná teszik a legtöbb létező titkosítási módszert. Ez tényleg teljesen apokaliptikusan hangzik, akkor miért nem hallottunk erről többet? A válasz az, hogy igen, oké, ez valóban így lenne, ha nem tennénk óvintézkedéseket. A gyakorlatban már évek óta folynak az enyhítési erőfeszítések.

Nagy-Britanniában a szigorúan titkosnak minősített kormányzati adatok már posztkvantum, azaz a titkosítás új formáit használják, amelyek a kutatók reményei szerint kvantumbiztosak lesznek. Olyan technológiai óriások, mint a Google, a Microsoft, az Intel és az IBM, valamint olyan speciálisabb cégek, mint a Quantinuum és a Post-Quantum dolgoznak megoldásokon. Mindez persze nem lesz olcsó. A kvantumszámítás drága, időigényes és nagy mennyiségű hőt termel. A kvantumbiztonságos algoritmusok kifejlesztése korunk egyik legnagyobb biztonsági kihívása. A szakértők szerint azonban az alternatíva a semmittevés, ami egyszerűen nem járható út.

(Forrás: BBC)


A figyelmetekbe ajánljuk