The Beatles.
Getty Images/Central Press

67 évvel ezelőtt indult világhódító útjára a The Beatles.

Gombafejűek a világ tetején – a The Beatles születése, története és tragédiája

A gombafejűek – sokan csak így nevezték minden idők legnagyobb és a 20. század messze legsikeresebb fiúzenekarát, a The Beatlest. Az angliai zenészek a semmiből jöttek és rögös út vezetett popzene trónjáig, ahol aztán évtizedeket töltöttek el úgy, hogy senki, még csak megközelíteni sem volt képes őket. A banda karrierjét aztán magánéleti, személyes konfliktusok tépázták, ami 1970-ben a The Beatles feloszlásához vezetett. De hogy honnan indult a zenekar és mitől lett a világ legnépszerűbbje? Utánajártunk a The Beatles legendájának!



A helyszín egy liverpooli templom kertje, ahol az akkor még teljesen ismeretlen John Lennon a bandájával koncertet készül adni. 1957. július hatodikát írunk, a visszaemlékezések szerint Angliában szokatlanul meleg az időjárás, a templom mögött pedig csak lézengenek az emberek. Ide érkezik meg a tizenöt éves Paul McCartney is, aki ugyan gyerekkora óta rajong a zenéért, de Lennon akkori bandájáról, a The Quarrymenről még sosem hallott korábban.

John Lennon \u00e9s Paul McCartney

John Lennon és Paul McCartney véletlen találkozása miatt született meg a The Beatles

Fotó: Getty Images

Egy jó hangú, érdekes figurát hallottam énekelni, aki valószínűleg egy rádióban hallott dalt, a ’Come Go With Me’ című számot énekelte. Fogalma nem volt a szövegről, a refréneket ugyan tudta, de a dal többi részéhez maga találta ki a szöveget, ott helyben

– idézi Sir Paul McCartney visszaemlékezéseit a Far Out Magazine.

Remekül énekelt, jól is nézett ki, rögtön eszembe is jutott, hogy mennyire jó frontember. A többiek egyszerűen eltűntek mögötte, csak rá lehetett figyelni.

Végül a két fiatalt egy közös ismerősük mutatta be egymásnak az este során, ahol McCartney rögtön fel is ajánlotta Lennonnak, hogy dolgozzanak együtt.

Először zongorán játszottam neki, aztán pedig gitározni kezdtem – azért pedig, hogy lenyűgözzem, fejjel-lefelé tartottam a hangszert és egyetlen hangot sem hibáztam el. Ezzel rögtön elnyertem John tetszését, a többi pedig történelem

– mondta McCartney a The Beatles születéséről.

És valóban: a többi történelem. A két fiatal elkezdett közösen zenélni, az akkor egyre népszerűbbé váló rock’n’roll stílus felé kacsingatva. Egy év múlva csatlakozott hozzájuk egy újabb gitárvirtuóz, George Harrison, de a dobos, Ringo Starr érkezéséig még várniuk kellett 4 évet.

Ajánljuk figyelmedbe! Több száz millióért kelt el a festmény, amit a Beatles tagjai készítettek 58 éve

Az úgynevezett Beatle-mánia pillanatok alatt „megfertőzte” Angliát.

A szakértők szerint ennek az elsődleges oka az lehetett, hogy a rock’n’roll a mély és érzelmes szövegek, valamint a politikai állásfoglalás együttese olyan összhangban volt a The Beatles zenéjében, amilyet előtte nem hallottak. Így jutott el a zenekar a tengerentúlra is, ahol szintén egy szempillantás alatt váltak népszerűvé; olyannyira, hogy a hatvanas évekbeli újságcikkek egybehangzóan azt állították, hogy a britek visszafoglalták Amerikát.

The Beatles

A The Beatles 1970-ben oszlott fel

Fotó: Getty Images

A sors fintora, hogy ahogy a zenekar megalakulása is McCartney és Lennon találkozásától függött, a The Beatles feloszlása szintén a köztük lévő nézeteltérések miatt történt. A Britannica arról ír, hogy a két frontember több kérdésben sem tudott dűlőre jutni egymással. A köztük lévő legnagyobb konfliktus alapja az volt, hogy a The Beatles a nagy sikerei után már nehezen tudta meghatározni magát a „fiatalság igazi hangjaként”, miközben dollármilliókat kerestek.

Ez is érdekelhet! Megvan a beígért Beatles-film szereposztása

Az ellentét kibékíthetetlennek tűnt a tagok között. Ennek köszönhetően

a The Beatles 54 évvel ezelőtt,1970-ben feloszlott, de a gombafejűek emléke örök.

A figyelmetekbe ajánljuk