pezsgő szilveszteri buli

5 ok, amiért nem tudod betartani az újévi fogadalmadat

Az új év kezdetén sokan úgy gondolják, hogy ez a tökéletes alkalom arra, hogy tiszta lapokkal vágjanak neki a következő esztendőnek. Valószínűleg ezért is tesz megannyi ember újévi fogadalmakat. De vajon mi az oka annak, hogy ezeket az ígéreteket – tisztelet a kivételnek – szinte senki sem tartja be?



Természetesen az elhatározásokat sokkal könnyebb meghozni, mint betartani, és március végére általában visszazökkennünk régi szokásainkba. De vajon ennek mi az oka? Egyszerű!

Nagy elvárások és nyomás

Az újévi fogadalmakkor általában erősen ambiciózus célokat tűzünk ki. Ám az álomvíziókra való koncentrálás és azok elérésére való erőltetett törekvés nagy nyomást gyakorolhat az emberekre. Ennek eredményeként könnyen csalódás és frusztráció léphet fel, majd alábbhagy a kedv, és ugrott is a kitűzött cél.

Realisztikus célok hiánya

Gyakran előfordul, hogy az újévi fogadalmak túlzottan elrugaszkodottak, nem eléggé konkrétak vagy elérhetők. Illetve a legtöbben nem fektetnek elegendő időt és energiát abba, hogy terveket készítsenek a céljaik elérésére. Épp ezért ne várjunk az utolsó pillanatig a cél kiválasztásával!

Az alapos tervezés elengedhetetlen része a sikerélménynek. A szakértők éppen azért azt javasolják, hogy ötleteljünk, hogy miképp látunk neki a kihívásnak.

Motiváció hiánya

Az újévi fogadalmakat gyakran külső nyomás vagy társadalmi elvárások alapján tűzik ki az emberek, nem pedig belső motivációból. Ha valaki nem rendelkezik valódi elköteleződéssel a célja iránt, könnyen feladhatja.

Nem megfelelő időzítés

Az év első napjai sok ember számára stresszesek lehetnek, és ez nem mindig a legjobb időpont a nagy változások elindítására. Az emberek életük bármely szakaszában elhatározhatják magukat, nem csak az év első napjaiban. Épp ezért nem szabad ezekhez a dátumokhoz görcsösen ragaszkodni.

Hiányzó támogatás

Az emberek általában jobban teljesítenek, ha van valakijük, aki támogatja és segíti őket a céljaik elérésében. Ha nincs megfelelő hátország vagy az ember nem osztja meg céljait másokkal, könnyebben elveszítheti a lendületet.

A figyelmetekbe ajánljuk