tutanhamon

100 éve nyitották fel Tutanhamon sírját – 6 érdekesség a titokzatos egyiptomi fáraóról

1924. március 6-án, azaz pontosan 100 évvel ezelőtt nyitották fel Tutanhamon király, az i. e. 14. századi egyiptomi uralkodó sírját. Milyen érdekességek történtek egy évszázad alatt? És mit lehet tudni a popkultúra egyik legismertebb fáraójáról?


Beteges fiú vagy harcos uralkodó?

A történészek a fáraót sokáig beteges, gyengécske uralkodónak tartották, mivel múmiáján több erre utaló nyom is felfedezhető. Egy 2010-es tanulmány szerint a fiatalon elhunyt Tutanhamon halálát egy lábon található nyílt seb és a legyengült immunrendszer kombinációja idézhette elő.

Ám sok szakértő szerint a fáraó keményebb életvitelt élt, mint azt eddig gondolták, és a testén található elváltozások valójában harci sebesülések lehettek.

A szülei rokonok voltak

A belterjesség nem volt szokatlan a történelem során a „tiszta" vérvonalat fenntartani próbáló királyi családoknál. 2010 körül a Tutanhamon király és rokonai múmiáiból vett DNS elemzése kimutatta, hogy a fáraófiú szülei testvérek lehettek, de ezt a felfedezést azóta vitatják. Tutanhamon apját az eretnek Ehnatonként azonosították, anyjának kiléte azonban továbbra is ismeretlen. Egy régész úgy véli, hogy Tutanhamon anyja Nofertiti királynő volt − Ehnaton unokatestvére és egyik felesége.

Ez is érdekelhet: Sikerült rekonstruálni egy középkori csatában elesett férfi arcát

Három koporsóban temették el

A fáraó koporsója egy bonyolult, háromrészes szarkofág volt, amelyből a legkülső vörös kvarcitból, a legbelső pedig tömör aranyból készült – ami mai pénznemben mérve több 420 millió forintot érne.

Gyilkosság vagy baleset?

Tutanhamon múmiáját egy lyukkal a koponyáján találták meg, ami egyeseket arra engedett következtetni, hogy a fiatal fáraót egy fejre mért ütéssel gyilkolták meg. Ezt az elméletet azóta azonban a szakértők megcáfolták.

Ma már azt gyanítják, hogy a lyukat vagy a balzsamozók tették oda, amikor Tutanhamon királyt mumifikálták, vagy akkor keletkezett, amikor a régészek először eltávolították a múmia arany maszkját.

Tutanhamon sírját kirabolták – kétszer is

Howard Carternek és csapatának egy évtizedbe telt, mire katalogizálták és kiürítették Tutanhamon sírkamráját az 1922-es felfedezéstől kezdve. Azonban nem Carter volt az első, aki szemet vetett a király csodálatos kincseire, hiszen a sírkamrát korábban már kétszer is megpróbálták kifosztani.

Az első incidenst követően törmelék zárta el a sírkamrákat, de nem kellett sok idő, hogy egy második betörőcsoport is alagutat ásson magának. Carter a sírkamrát romokban találta, a bejáratokat pedig elzárták, hogy Tutanhamon további védelmét biztosítsák.

Sokak szerint el volt átkozva a sírja

Tutanhamon sírja számos legendát ihletett. Mivel sokak, akik a helyszínen jártak balszerencsések lettek, elterjedt egy pletyka, miszerint a sírkamrát elátkozták. Az „átok" áldozatai közé tartozik egy üzletember, George Jay Gould, aki 1923-ban betegedett meg súlyosan, miután meglátogatta a sírt, George Herbert, Carnarvon 5. grófja pedig vérmérgezésben halt meg, miután finanszírozta az ásatást.

A figyelmetekbe ajánljuk