teddy girls

Teddy Girls – egy szubkultúra, ami a feledés homályába merült

A rockerek, punkok és hippik előtt volt idő, amikor a Teddy Boys és Teddy Girls volt a domináns és extravagáns stílusú szubkultúra az Egyesült Királyságban.


Az Edward-korabeli és az amerikai rock'n roll által inspirált különleges öltözködési stílus jellemezte a Teddy Boys-okat, s Kelet-Londontól Észak-Kensingtonig bandákat alkottak, így a médiában meglehetősen hamar nagy feltűnést keltő lázadókká váltak. Ők lettek a gazfickók, a rossz társaság, akiktől a szülők rettenetesen féltették és tiltották a gyermekeiket.

Ám egyik fontos alszubkultúrája, női eleme, a Teddy Girls azonban szinte láthatatlan maradt a történelmi feljegyzésekben. Kik voltak ők?

Egy fiatal fotós, Ken Russell 1955-ben The Last of the Teddy Girls címmel készített sorozatot, amely a háború sújtotta londoni East Endben készült fotókat tartalmazta. A képek a brit ifjúsági kultúrát szerették volna megörökíteni, illetve a munkásosztálybeli lányok neoedwardiánus öltözékét bemutatni. Így ez a sorozat ritka és egyedülálló bepillantást nyújtott a háború utáni szigorú Nagy-Britannia kevéssé ismert és dokumentált társadalmi rétegeibe.

Íme, a sorozat:

A Teddy Girls csoport tagjainak(vagy Judies) ruhaválasztása nem pusztán esztétikai célokat szolgált; ezek a lányok kollektíven elutasították a háború utáni megszorításokat. Általában fiatal munkásosztálybeli nők voltak London szegényebb kerületeiből, akik 14 vagy 15 éves korukban ott hagyták az iskolát, és gyárakban vagy irodákban dolgoztak.

A szabadidejük nagy részét pedig azzal töltötték, hogy megvásárolták vagy elkészítették a védjegyüknek számító ruhákat. Stílusuk az Edward-korszakot idéző haute-couture ruhakollekciókat indító divatházak, igényes stílusából eredt.

A figyelmetekbe ajánljuk