kozmetikumok készülnek a gyárban

5 megtévesztés a szépségiparban, aminek mindenki bedőlt

A kozmetikai cégek az eladás iránti igénytől vezérelve a lehető legerőteljesebb állításokat használják termékeik forgalmazására, amivel gyakran összezavarják a vásárlókat. Egy kis kutakodással azonban rájöhetünk, hogy ezek a kijelentések nem teljesen igazak, sőt némelyik egyenesen megtévesztő. Íme a szépségipar öt leggyakoribb félrevezetése!


Cruelty-free megvezetés

Unsplash

A jól ismert szimbólum 2016-ban kezdett népszerűvé válni, de vajon a „cruelty-free"-állítás miért lehet olykor félrevezető? Az Európai Unióban 2013 óta tilos az állatokon végzett tesztelés, így ennek a logónak a feltüntetése az itt készült kozmetikai termékeken felesleges. Viszont az Európai Unión kívül forgalomba kerülő kozmetikumok esetében végezhetők állatokon kísérletek, a szabályozás pedig nem veszi figyelembe ezeket az eseteket. Így sajnos attól még, hogy egy európai márka Kínában jelen van, nem jelenti azt, hogy cruelty-free.

Ez is érdekelhet: Bőrápolás 50 felett − Jennifer Lopez elárulta rutinját

Nem mérgező (non-toxic) termékek

A piacon nincsenek mérgező kozmetikumok. Olyan termékek sincsenek, amelyekből hiányzik a természetes eredet. Minden termék szigorú biztonsági intézkedéseken esik át, így ezek az állítások szükségtelenek. A teljesen természetes vagy organikus termékek népszerűsítése érdekében a vállalatok hamis állításokat használnak más produktumok lejáratására.

Ez persze nem jelenti azt, hogy minden egyes kence ugyanolyan jó. Akadnak olyan összetevők, mint a parfüm, az alkohol, szilikon és társaik, amelyeket érdemes kerülnie egy tudatos szépségápolónak, ugyanakkor ettől még ezek nem mérgezők.

Ránctalanítás, foltok eltüntetése

A ránctalanító vagy sötét foltok elleni reklámok elhitetik velünk, hogy egy kozmetikai termékkel valóban eltüntethetjük a már meglévő problémákat. Az igazság azonban az, hogy ezt még az olyan bizonyítottan aktív hatóanyagok sem tudják elérni, mint a retinol. Maximum csak kisimítani tudjuk őket, vagy bizonyos mértékig késleltetni a kialakulásukat, ezért ajánlott minél fiatalabb korban elkezdeni a tudatos bőrápolást.

Ennek ellenére ezek az állítások folyamatosan megjelennek a marketingkampányokban és a csomagolásokon, és még időkeretet is ígérnek e hatások elérésére, de ezt nem lehet készpénznek venni.

Hajserkentő szerek

A hajnövekedés serkentése a férfiak és a nők számára rendkívül fontos, hiszen a legtöbben tartunk a hajhullástól és a kóros hajvesztéstől. Azonban ebben az esetben is egy olyan kórképről beszélünk, amelyet csak gyógyszeresen lehet konkrétan kezelni. Egy kozmetikai termék legfőképp csak a haj megjelenését javíthatja.

Egyetlen kozmetikai termék vagy annak összetevői sem állíthatják helyre, korrigálhatják vagy módosíthatják az élettani funkciókat farmakológiai, immunológiai vagy metabolikus hatás révén.

Narancsbőr elleni készítmények

Nagyon nehéz megszabadulni a zsírtól és a narancsbőrtől még a megfelelő testmozgással és kiegyensúlyozott táplálkozással is, így minden erőfeszítés nélkül bízni egy kozmetikumban teljesen badarság. A szakértők mindegyike egyetért azzal, hogy a cellulitot nem lehet eltávolítani, egy krém nem tudja olyan mértékben feszesíteni a bőrt. De akkor mégis miért léteznek ezek a termékek?

Ezekben a kozmetikumokban olyan hatóanyagok vannak, amelyek segítenek javítani a vérkeringést – például koffein, lógesztenye, zöld tea vagy karnitin –, ami a narancsbőr csökkentéséhez elengedhetetlen folyamat, ugyanakkor önmagában nem elégséges.

A figyelmetekbe ajánljuk