Csubakka alig szerepelt a Star Wars első forgatókönyvében

Csubakka alig szerepelt a Star Wars első forgatókönyvében

Bár nem sokat szólal meg, mégis rendkívül fájó lett volna, ha kihagyják a Star Wars-univerzumból.



A Csillagok háborúja több olyan szereplőt is felvonultat, akik nem emberi nyelven kommunikálnak. Ilyen például R2D2, aki gépi pittyegéssel és sípolással beszél, és csak abból következtethetünk arra, hogy mit mond, ahogy C3PO válaszol neki.

Ott van továbbá Csubakka, Han Solo hű tűrsa, másodpilótája, aki, bár morogva beszél, úgy tűnik, Han Solo mindig gond nélkül megérti őt. A vuki azon kevés karakterek egyike, akik mindhárom Csillagok-háborúja-trilógiában felbukkan, és valószínűleg ő az egyetlen nem droid, aki túlélte a többgenerációs sagát. A karaktert alakító Peter Mayhew 2019-ben hunyt el – írja a Slashfilm.

Ez is érdekelhet: Nevetséges módon akarták rögzíteni a Star Wars egyik legfontosabb jelenetét

Csubakka hírneve különösen lenyűgöző, ha azt nézzük, hogy az első film eredeti forgatókönyvében alig szerepelt. Ez részben természetes következménye annak, hogy a karakter nem beszél emberi nyelven, de nagyrészt azért, mert George Lucas rendező nem volt teljesen elragadtatva a vukitól, amíg nem látta őt akcióban.

Ahogy Peter Mayhew 1997-ben a Starlog magazinnak elmondta, Csubakka eredetileg csak három-négy oldalon szerepelt az eredeti Star Wars forgatókönyvben.

Scott Chitwood kulturális újságíró Mayhew-tól hallotta, hogy

Csubakka eljátszása valójában egy próbafelvétel volt, és ha George-nak nem tetszett Csubi, akkor a vukit egy másik karakterrel cserélték volna le, és a jeleneteket újraforgatták volna.

Abból, ahogy Lucas ma beszél Csubakkáról, nem is gondolnánk, hogy bármikor is kétségek támadtak a karakter szerepeltetésével kapcsolatban. Lucas egy 2019-es interjúban Peter Mayhew-val való kapcsolatáról és arról beszélt, hogyan változtatta meg Mayhew kissé az eredeti elképzelését arról, hogy milyennek kellett volna lennie a vukinak:

Eredetileg úgy képzeltem el Csubit, mint valami nagy, vadállatot, de Peter Csubija nem volt igazán vadállat. Bármennyire is próbálkozott, nem volt vad. A legjobb barátod volt, amíg fel nem dühödött, aztán visszahúzódott.

Olvasd el ezt is! 4+1 Star Wars-jelenet, amit még George Lucas is utált

Igaz, Lucas nem kevés kritikát kapott a rajongóktól, amiért az Egy új remény című 1977-es IV. rész végén Han Solo kitüntetést kapott a Halálcsillag felrobbantásában nyújtott segítségéért, de Csubakka nem.

„Csubakka nem kapott kitüntetést, mert a kitüntetések nem sokat jelentenek a vukiknak. Nem igazán tulajdonítanak nekik túl nagy jelentőséget. Nekik másfajta ceremóniáik vannak”

– reagált Lucas egy 1977-es interjúban a kritikákra.

Csubakka még így is Star Wars-univerzum megbecsült tagja, aki túlélt két galaktikus háborút, és a kilenc fő filmből hétben is szerepet játszott.

A figyelmetekbe ajánljuk