Egy Sotheby's árverésen készült kép

Dollármilliós rekordáron kelt el egy Magritte-festmény

A festmény több mint háromszor annyiért kelt el, mint a művész Le Principe du Plaisir című műve, amelyért 26,8 millió dollárt (9,3 milliárd forint) fizettek 2018-ban.

A modern művészeti piacon belül rendkívül keresettnek számító René MagritteL'empire des lumières című festménye 79,8 millió dollárért (27, 6 milliárd forint) kelt el szerdán a Sotheby's árverésén. Ez az ár több mint háromszorosa a korábbi, rekordot jelentő 26,8 millió dolláros összegnek, amelyet a művész Le Principe du Plaisir (1937) című képéért fizettek a 2018-ban.

A Sotheby’s londoni székházában tartott esti árverésen eladott L'empire des lumières (1961) című képért három licitáló versengett. A házon belüli garanciával biztosított műért 60 millió dollárt (20 milliárd forint) vártak, a végösszeg azonban jóval magasabb lett.

A festmény egy utcaképet ábrázol, amely látszólag egyszerre játszódik nappal és éjszaka. Kompozíciójához a művész az 1950-es és 60-as évek során többször is visszatért.

A művet Anne-Marie Crowet Gillon francia bárónő – aki Magritte egyik legfontosabb mecénásának, Pierre Crowet ügyvédnek a lánya – magángyűjteményéből adták el. Gillon bárónő, aki 16 éves korában ismerkedett meg a művésszel, később Magritte számos művéhez állt modellt.

Forrás: Robb Report

A figyelmetekbe ajánljuk