Jeruzsálem látképe.

Izraeli régészek egy ritka, több mint 2700 éves ősi illemhelyet találtak Jeruzsálemben. A felfedezés azért rendkívül fontos, mivel abban a korban nagyon kevesen rendelkeztek saját mosdóval a városban, ezért rendkívül kevés maradt fent belőlük.


Az Izraeli Régiségügyi Hatóság közölte, hogy a sima, faragott mészkőből készült illemhelyet egy négyszögletes fülkében találták meg, amely egy kiterjedt, a mai Óvárosra néző kúria része volt. Kényelmes ülésre tervezték, alatta mélyre ásott szeptikus tartály volt – írja a Science Alert.

A magán-illemhely egy nagyon ritka dolog volt az ókorban, és eddig csak néhányat találtak belőle. Csak a gazdagok engedhették meg maguknak ezt a luxust.

– mondta Yaakov Billig, az ásatás vezetője.

A szeptikus tartályban talált állatcsontok és kerámiák fényt deríthetnek az akkor élt emberek életmódjára és étrendjére, valamint az ókori betegségekre - közölte a régiségügyi hatóság.

A régészek már eddig is találtak korabeli kőfejezeteket és oszlopokat, és elmondták, hogy a közelben gyümölcsösökkel és vízinövényekkel teli kertre utaló nyomokat fedeztek fel. Ez újabb bizonyíték arra, hogy az ott élők meglehetősen gazdagok voltak.

A figyelmetekbe ajánljuk