Újranyit a Pompejiben talált 2000 éves gyorsétterem

Újranyit a Pompejiben talált 2000 éves gyorsétterem

Napokon belül megnyílik Pompeji kétezer éves gyorsétterme, amelyet még régészek tavaly decemberben találtak meg szinte tökéletes állapotban.


A Pompeji ásatások alatt eddig 80 úgynevezett thermopoliumot sikerült feltárni, de most először találtak rá teljes egészében hasonló falatozóra.

Az étterem pultjára a választató állatok képeit festették: többek között sertéshúst, halat, csigát és a marhahúst is lehetett enni. A pult tetején egy mélyített részen tartották az edényeket, amelyben a meleg ételeket főzték – ez a módszer szinte teljesen megegyezik a mai gyorséttermekével.

Emellett találtak még kacsacsonttöredéket, valamint lóbabot, amelyeket a bor ízének módosítására használhattak. De kecske, sertés, hal és csiga maradványait is felfedeztek. Az étterem egyébként kifejezetten jó helyen volt: egy szökőkúttal díszített téren, a helyszínen pedig még egy hasonló thermopolium volt.

A kiásott étkezde várhatóan csütörtökön nyílik meg a látogatók előtt. Belőlük van bőven: Pompeii ma Olaszország második leglátogatottabb turisztikai látványossága a római Colosseum után, amely tavaly közel 4 millió embert vonzott.

(Business Insider)


A figyelmetekbe ajánljuk