Pilinszky János
Wikimedia Commons

Egy eddig ismeretlen Pilinszky-kéziratra bukkantak

Egy székesfehérvári füzet rejtegette negyven éven keresztül Pilinszky János álomleírásait.


Negyven évig rejtőzködött az a keményfedeles füzet, melyben eddig nem látott Pilinszky írások szerepelnek. A Pilinszky100 jubileumi irodalmi sorozat részeként bukkantak rá, a Pilinszky János és Székesfehárvár kapcsolatát bemutató program felvételekor.

A kéziratban jegyzetek és többoldalas álomleírások szerepelnek, melyeket először Juhász Anna irodalmár olvashatott el.

A Pilinszky100 egy országos méretű rendezvénysorozat, amely Pilinszky János születésének 100. évfordulójára készült Juhász Anna irodalmár, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Irodalmi Ügynökség közreműködésével.

A rendezvénysorozat egy egész éven át tart, Juhász Anna vezetésével és szerkesztésében mutatják be. Az eseménnyel igyekeznek megválaszolni azt a kérdést, hogy miért érdemes ma Pilinszkyt olvasni.

A Pilinszky100 egyik központi eseménye lesz a kéthetente jelentkező, online bemutatott Pilinszky 100 fogalom/centenáriumi szószedet. Ez egy olyan online beszélgetéssorozat, melynek keretén belül Juhász Anna irodalomtörténészekkel, zenészekkel, színészekkel beszélget a költőóriásról.

Juhász Anna az első forgatás során csöngetett be Pilinszky utolsó lakásába. Pilinszky egykori főbérlője, Bokros Jánosné még ma is ebben a lakásban él. A találkozó április 24-én történt, Bokros Jánosné várta a stábot a lakásban.

Bokros Judit újságíró, Bokros Jánosné lánya is ott volt, aki félrehívta Juhász Annát és elmondta neki, hogy előző este, régi fényképek után kutatva az édesanyja talált egy füzetet, tele Pilinszky feljegyzéseivel. A stáb tehát egy irodalomtörténeti pillanatnak lehetett tanúja, mivel még a Bokros család sem látta, olvasta eddig a kéziratot.

Bokros Jánosné elmesélte, hogy kétszer találkozott a költővel, egyszer 1980 nyarán, amikor Pilinszky János és felesége, Ingrid Ficheux megtekintették a panellakást. Pilinszky végül egyedül költözött be.

A költő itt a világtól elzárkózva élt. Sok zenét hallgatott, amiről a füzet lapjai között található magnók, kazetták borítói is tanúskódnak. A kéziratban nagyrészt azoknak a zenéknek, zeneszerzőknek a listája szerepel, akiket Pilinszky hallgathatott. Családi utalások, különböző bejegyzések, álomleírások is szerepelnek a füzetben.

A füzet hamarosan jogörököséhez, Kovács Péter művészettörténészhez kerül, aki az eddig látottak alapján is meg tudta állapítani, hogy a kézirat egyértelműen Pilinszkyé.

(Forrás: Kultúra)

A figyelmetekbe ajánljuk