Pár sör mellett találtak rá egy Jézusnál is idősebb edényre, amit kaspónak használtak
Karászi Zsolt/Szabad Európa

Pár sör mellett találtak rá egy Jézusnál is idősebb edényre, amit kaspónak használtak

Évekig mit sem sejtett, hogy mekkora kincsben tartja a virágait egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kistiszaháton élő nő

„Vittünk sört, ez egy ilyen móka volt. Kimentünk, elkezdtünk ásni, raktuk a pótkocsira a homokot. Az igazán finom homok az méterekkel a felszín alatt volt. És, akkor egy idő után ráakadtunk egy mészcsíkra, aztán az alatt néhány centivel találtunk csontokat is, amik gyakorlatilag már szétporladtak. Na, és akkor itt találtuk meg ezt az edényt"

A Szabad Európa oldalán jelent meg a történet, miszerint Babik Istvánné 2004-ben homokhordás közben a férjével közösen egy edényt talált, amit virágcserépként használt. Mint kiderült, az edény közel sem kaspó volt, de Babik Istvánné szerencsére jól bánt vele: néha még olajjal is bekente, hogy szebb legyen.

Karászi Zsolt/Szabad Európa

Volt ott még több edénydarab is, azt is hazavittük, hogy majd később összerakjuk, az egy nagyobb váza volt, csak nem találtuk meg az összes darabját aztán az sztornó lett. Mi csak homokot kerestünk nem edényeket. De nagyon megörültem neki, amikor megtaláltuk, mert szép volt. Megtetszett nagyon. Hazavittem és virágot tartottam benne vagy 11 évig. Kaspónak használtam. Gondoltuk, hogy régi, azt gondoltuk, hogy vagy 50-60 éves lehet. Néha azért bekentem egy kis olajjal, hogy szebb legyen"

– mesélte tovább a Szabad Európának.

Az edényről végül 2015-ben egy amatőr helytörténész állapította meg, hogy 50-60 év helyett inkább 2300 éves tárgyról van szó. Pontosabban egy kelta edényről, amit a késő vaskorban készítettek az i.e. 5-1. század között.

Jakab Attila régész, a Jósa András Múzeum munkatársa.

Karászi Zsolt/Szabad Európa

Az edényről 2015-ben egy amatőr helytörténész állapította meg, hogy valószínűleg még Jézusnál is idősebb. A helytörténész értesítette a Jósa András Múzeumot, ahonnan nem sokkal később ki is mentek és megállapították, hogy egy 2300 éves kelta edényről van szó, melyet a késő vaskorban készítettek az i.e. 5-1. század között.

„Jó eséllyel egy sírhoz tartozott. Ami meglepő volt, hogy teljesen ép. A megtaláló Babik Istvánné nyilván nem volt tisztában azzal, hogy valójában milyen értékes ez az edény, csak azt látta benne, hogy kaspónak pont jó lesz"

– nyilatkozta Jakab Attila régész, a Jósa András Múzeum munkatársa.

Végül az asszony odaajándékozta a tárgyat a Jósa András Múzeumnak.

A figyelmetekbe ajánljuk