A Nemzetközi Űrállomás

A NASA felszólítására befejezte az orosz űrprogram ekézését az egykori űrhajós

A NASA ráparancsolt az egyik űrhajósára, hogy szüntesse be az orosz űrprogram vezetőjével való üzengetést.


Scott Kelly, a NASA űrhajósa elmondta, hogy befejezi a Dmitrij Rogozinnal, a Roszkozmosz orosz űrprogram vezetőjével folytatott viszálykodását, miután az ügynökség e-mailben figyelmeztette őt és más volt űrhajósokat, hogy a konfliktus káros hatással van a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén folyó műveletekre.

Amerikaiakként mindannyian élvezzük a szólásszabadságot, és mindannyian felhatalmazást kaptok arra, hogy elmondjátok a véleményeteket. Azonban tudnotok kell, hogy volt NASA-űrhajósokként a szavaitoknak további súlya van, és az orosz partnereink támadása káros a jelenlegi küldetésünkre nézve

– állt az e-mailben.

Kelly elmondta, hogy megfogadja az ügynökség szavait, és nem támadja tovább közvetlenül Rogozint, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen hallgatni fog az ukrajnai orosz invázióról.

Igen, láttam az e-mailt és visszaléptem Rogozin kritizálásától. Nem kellett volna, de tiszteletben tartom a NASA álláspontját és a tisztviselőt, aki küldte

– mondta Kelly, hozzátéve, hogy továbbra is ellenzi a háborút.

Az egész felhajtás az ukrajnai invázió nyomán indult el. Rogozin, akitől nem idegenek a viták és a szokatlan viselkedés, világossá tette érzéseit a Twitteren, ahol állandóan Putyin-párti és USA-ellenes propagandát posztolt. Zavarba ejtő módon a Roszkozmosz vezetője még azzal is fenyegetőzött, hogy megsemmisíti az ISS-t. Így érthető, hogy Kelly – aki négy űrrepülés veteránja és az ISS korábbi parancsnoka – vissza akart vágni.

Az viszont érdekes, hogy a helyzet eléggé elfajult ahhoz, hogy a NASA úgy gondolta, bölcs dolog lenne figyelmeztetni Kellyt, hogy hagyja abba.

Bár a szakértők szerint a földi geopolitikai feszültségek nem befolyásolnák az együttműködést az ISS fedélzetén, talán több repedés van ezekben a kapcsolatokban, mint azt eddig gondoltuk.

Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk