Oppenheimer film a színészekkel és rendezővel
Fotó: Getty Images

Christopher Nolan eddigi legjobb munkájaként emlegetik az Oppenheimert

Az Universal Pictures párizsi világpremierjén mutatták be Christopher Nolan atombomba-eposzát, az Oppenheimert. A közel háromórás történelmi drámáról érkeznek már az első kritikák, reakciók is, amelyek kivétel nélkül látványos és merész teljesítménynek nevezik az év egyik, ha nem a legjobban várt moziját.


Kenneth Turan, a Los Angeles Times korábbi kritikusa így üdvözölte a filmet:

Vitathatatlanul Nolan eddigi leglenyűgözőbb munkája, mivel a rendező az elismert vizuális képességeit a közelmúlt amerikai filmművészetének egyik legmélyebben ábrázolt karaktereivel ötvözi.

Ezt is olvasd el: Tudományos áttörés, a világok pusztítója: az atombomba története

Matt Maytum, a Total Film helyettes szerkesztőjét – a Variety szerint – az 52 éves angol filmdirektor legújabb alkotása megdöbbentette:

Ez egy karaktertanulmány a legnagyobb léptékben, Cillian Murphy fenséges központi alakításával. Egy epikus történelmi dráma, de jellegzetesen Nolan-érzékenységgel: a feszültség, a struktúra, az arányok, a megdöbbentő hangtervezés, a figyelemre méltó látványvilág. Wow.

Hogy mit kell tudni a filmről, és annak hátteréről, arról itt írtunk: Oppenheimer: mire számíthatunk Christopher Nolan legnagyobb dobásában?

Lindsey Bahr, az Associated Press filmes szakírója látványos teljesítménynek nevezte az alkotást. Egyrészt az igaz, tömör adaptáció és ötletes történetmesélés, másrészt Cillian Murphy, Emily Blunt, Robert Downey Jr., Matt Damon és a sok-sok közreműködő árnyalt alakítása miatt.

Teljesen elmerültem az Oppenheimerben, egy sűrű, beszédes, feszült filmben, amely részben a bombáról szól, leginkább arról, hogy mennyire el vagyunk ítélve. Murphy jó, de a támogatás elengedhetetlen: Damon, Downey Jr és Ehrenreich még a gegeket is jól hozza. Merész, ötletes, összetett film, amely jó értelemben összezavarja a közönségét

– írja már a The Sunday Timesban Jonathan Dean kritikus.

Az alkotás Kai Bird és Martin J. Sherwin 2005-ben megjelent Amerikai Prométheusz című könyvén alapul és az atombomba megalkotását követi nyomon a második világháború évei alatt. Központban az elméleti fizikus és a Manhattan Project vezetője, J. Robert Oppenheimer karaktere.

Cillian Murphy – aki egyébként Michael Caine után a második legtöbbször feltűnő színész a direktor munkásságában –először kap főszerepet egy Christopher Nolan filmben.

Ez is érdekelhet: A Szilárd Leót alakító Haumann Máté így jelent meg az Oppenheimer londoni bemutatóján

Emellett Matt Damon játssza a Manhattan Project igazgatóját, Leslie Groves Jr. tábornokot, Robert Downey Jr. pedig Lewis Strauss-t, az Egyesült Államok Atomenergia Bizottságának egyik alapítóját. Emily Blunt, Florence Pugh, Rami Malek és sok más ismert amerikai színész mellett Szilárd Leó szerepében Haumann Máté is feltűnik majd a moziban.

A teljesen CGI-mentes Oppenheimer Nolan első R-kategóriás – azaz 17 éves korig kizárólag felnőtt felügyelettel megtekinthető – filmje a 2002-es Álmatlanság c. műve óta. Ez egyben az első együttműködése az Universal Pictures stúdióval, miután kilépett a Warner Bros.-tól, ahol több mint egy évtizedet töltött olyan filmek megalkotásával, mint az Eredet, a Csillagok között vagy a Sötét lovag-trilógia.

Az Oppenheimer július 20-ától már látható itthon a mozikban.

A figyelmetekbe ajánljuk