jackie kennedy

A férfi, akinek segítségével Jackie Kennedy igazi stílusikonná vált

Ha nem vagy jártas a divattörténelemben valószínűleg nem tudod, ki az az Oleg Cassini. Pedig a világhírű divattervező korának leghíresebb nőit öltöztette fel, köztük Jackie Kennedy-t is. Cassini a First Lady tervezőjeként vált igazán ismertté. Az ikonikus „Jackie Look" az ő nevéhez köthető, ami rengeteg hölgyre volt hatással a hatvanas években, mindenki úgy akart kinézni, mint Mrs. Kennedy.


Cassini olyan nőkkel vette körül magát, mint Grace Kelly, Marilyn Monroe, Anika Ekbergig, Gene Tiernyig. Ezt a listát elnézve könnyű lenne Cassinit egy hírnévre vágyó playboynak leírni, de a nők ismerete és megértése valójában kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy milyen perspektívából tervezte a divatot. Mivel Cassini volt a First Lady és egyben az egyik legmeghatározóbb stílusikon Jacqueline Kennedy kreatív elméje, az ő nézőpontját valóban érdemes megérteni.

Oleg Alekszandrovics Cassini 1913-ban született a franciaországi Párizsban, az orosz Loiewski-Cassini gróf és grófnő gyermekeként. Apja, a gróf hűséges volt a cárhoz, ám ennek következtében a családja mindent elveszített az 1917-es bolsevik forradalom idején. Az elszegényedett család az olaszországi Firenzébe menekült, ahol a Cassini vezetéknevet vették fel, hogy elvegyüljenek. Itt sikerült édesanyjának egy jövedelmező ruházati üzletet alapítani, ami a divattervező életében mérföldkőnek számított, hiszen ekkor figyelt fel először a divatra.


Fiatal felnőttként Cassini rendkívül sok mindent csinált egyszerre. Politológiát tanult a Firenzei Egyetemen, képzőművészetet a firenzei Accademia di Belle Arti Firenzében, Giorgio de Chirico festőnél, valamint tanonc volt Jean Patou francia tervezőnél is. Képzettségét arra használta fel, hogy részt vegyen különböző nemzetközi divatversenyeken. Tehetséges volt, így jó pár díjat bezsebelt, többek között a Mostra Della Moda első öt díját egy általa kézzel festett ezüstfóliás estélyi ruhával. A nyeremény 5000 líra volt, ez pedig elegendő volt első római butikjának megnyitására.

1936-ban utazott először az Egyesült Államokba, majd még ugyanabban az évben Hollywoodban próbált szerencsét. Cassini itt a 20th Century Fox ruhatárában kezdett el dolgozni, mint vázlattervező. Ekkor ismerkedett meg a híres színésznővel, Gene Tierney-vel, akivel végül egy évvel később, 1941-ben összeházasodtak. Ez a házasság hatalmas segítség volt neki, hiszen így a forgatásokon is ő öltöztette feleségét, ennek köszönhetően pedig egyre ismertebb lett a munkássága.

Első filmes munkáját 1941-ben kapa meg, amikor az I Wanted Wings című produkcióban Veronica Lake-et öltöztette. E siker után pedig nem telt el sok idő, és Cassini olyan sztárokat öltöztetett, mint Jayne Mansfield, Audrey Hepburn, Rita Hayworth, Marilyn Monroe, Grace Kelly és még sokan mások.

Oleg Cassini a Lufthansa divatbemutatóján 1967. október 20-án, a New York-i Pierre Hotelben.

Getty Images / Ron Galella

Cassini 1953-ban találkozott első számú múzsájával: Jacqueline Bouvier-rel. Cassini hipernőies, de az 50-es éveknek megfelelő stílusa széles körben ismert és közkedvelt volt, amikor a francia divat után rajongó Jackie-vel szoros barátságot kötöttek. Bouvier még abban az évben férjhez ment John F. Kennedyhez, és amikor 1960-ban elnökké választották, Cassini személyes ruhakészítője lett a Firs Lady-nek.

Jackie a stílus miniszterének nevezte Cassinit, a tervező pedig a „divat First Lady-je" cím méltó birtokosává varázsolta őt. A páros együtt alkotta meg az elegancia és az amerikai régensség képét, amelyet ma "Jackie Look"-ként emlegetnek világszerte. A tervező Jackie ruháihoz leginkább sifont és csipkét használt. A felsőruházatát ártatlannak tűnő, túlméretezett gombokkal stilizálta. Mrs. Kennedy legjellegzetesebb kiegészítője pedig, talán a védjegyévé vált pillbox kalap lett.

Az ikonikus pillbox kalap.

Giphy

Jackie Kennedy természetesen egy Cassini-ruhában.

Getty Images  Bettmann

A divattervező összesen 300 ruhadarabot készített Jackie Kennedy számára. Köztük az egyik fehér, svájci dupla szaténruhát, amelyet az 1961-es beiktatási gálán viselt, és amelyet az angliai Design Museum beválasztott azon ötven ruha közé, amelyek megváltoztatták a világot.

Cassini tervei és a trendekre lévő hatása kiállta az idők próbáját, így ő – és az összes nő, akit öltöztetett – igazi stílusikonná vált.

A figyelmetekbe ajánljuk