Egy ókori írást tartalmazó tábla.

A Kr. u. 2. századból származó kis jegyzetfüzet egy iskolás gyermek teljes házi feladatgyűjteményét őrzi.


A „füzet" kettő, középen kivájt és viasszal feltöltött fatáblából áll, amire egy fémtoll-szerű íróeszközzel lehetett írni. Miután Nagy Sándor a Kr. e. 4. században meghódította Egyiptomot, a görög lett az ország közigazgatásának hivatalos nyelve; mindenkinek, aki karriert akart csinálni, meg kellett tanulnia írni és olvasni. A füzet első része bemutatja, hogyan sikerült ezt elérni.


A tábla tetején, a hosszú oldallal párhuzamosan, két sorban egy mondás olvasható (Fogadd el egy bölcs tanácsát / nem helyes minden barátodnak hinni). Ezek a sorok a tanár szép kézírásával íródtak, a tanulónak pedig házi feladat gyanánt le kellett másolnia a szöveget.

Alul a diák nagy igyekezettel próbálta megoldani a feladatot, de az első betűt (C) kihagyta, és a jobb szélén átfutott az "N" betűvel. Alul még egyszer megpróbálta, de az első betűt megint elfelejtette, és bár ezúttal nem futott át, az utolsó sora olyan keskeny lett, hogy az összenyomott betűk a vonalak alá lógnak.

Külön érdekesség, hogy a videóban egy magyar szakember, Tóth Péter mondja el az érdekességeket, aki 2016 óta a British Library ókori és középkori iratokkal foglalkozó kurátora.


A figyelmetekbe ajánljuk