Szelek tornya Athénban
Fotó: Getty Images

Már 2000 éves, de még mindig látogatható a világ első meteorologiai állomása

A Szelek tornya sok mindent átélt a történelem folyamán: az ókori görög birodalomban meterorológiai központként, majd keresztény és iszlám vallási helyként is működött. Mai napig megbecsült és közkedvelt műemlék Athénban.


A torony Kr. e. 1. században épült, neve a görög Αέριδες (Aerides) szóból származik, amely szeleket jelent.

Ezt is nézd meg! Egy applikációnak hála azonnal visszautazhatunk az ókori Athénba

Közvetlenül az Akropolisz alatt található meg ma is, ott, ahol az ókorban az Agora, azaz a város központi tere lehetett. Bár építésének és elhelyezésének pontos oka a mai napig nem ismert, annyi bizonyos a Greek Reporter cikke szerint, hogy egyszerre óratoronyként és egyfajta meteorológiai állomásként is funckionált.

Az is sejthető, hogy a kereskedők használták az idő és az uralkodó szelek kiszámítására – mégpedig azon útvonalaik kapcsán, ahol áruik jöttek-mentek.

A Szelek tornya, h\u00e1tt\u00e9rben az Akropolisszal

A Szelek tornya, háttérben az Akropolisszal

Fotó: Getty Images

A torony belsejében az időt egy vízórával mérték, amelyet az Akropoliszról egy csövön keresztül lezúduló víztömeg hajtott meg. A kutatók úgy vélik, hogy az épület magassága olyan volt, hogy az órák és a szélkakas is látható legyen az Agorán.

Ez is érdekelhet: Újramodellezték a világ első, 2000 éves számítógépét

Története

Az athéni demokrácia dicső korszaka után a torony funckiója is átalakult: a keresztény időkben az Aerides ortodox templommá vált, illetve a környéken is temetőt építettek. Amikor Konstantinápoly eleste után a Bizánci Birodalom összeomlott, a régiót az oszmánok vették uralom alá. Az emlékmű ekkor a mevlevi dervisek rendjének imahelye lett.

A jelenkor azonban nekik is köszönheti, hogy még ott áll ma is az emlékmű. Hiszen Lord Elgin, aki brit diplomataként a Parthenon-szobrokat Angliába szállította, szemet vetett a toronyra is még a 19. század legelején. Ezt azonban az oszmánok már nem engedték – vallási kegyhely lévén.

Görögország 201 éves függetlensége óta pedig napjainkban – számos karbantartási és restaurálási munkálatokat követően – az emlékmű már bárki számára látogatható.

A figyelmetekbe ajánljuk