steve jobs 1984-ben

A neon színű melegítőkön túl – a 80-as évek meghatározó pillanatai

Az 1980-as évek a 20. század egyik legmozgalmasabb évtized volt. Maradandó hatást gyakorolt a politikára, a popkultúrára és a szürke hétköznapokra. Íme néhány emlékezetes pillanat a hajlakkgőzös évekből.


II. János Pál pápa elleni merénylet

II. J\u00e1nos P\u00e1l p\u00e1pa mer\u00e9nylete

Getty Images

1981 májusa már eseménydús hónap volt, majd két nappal Bob Marley halála után II. János Pál pápát Mehmet Ali Ağca négyszer lelőtte a Vatikánban. Szerencsére a pápa túlélte, sőt, sokakat meglepő gesztusával meg is bocsátott Ağcának. Végül barátságot kötöttek, miután Ağca kiszabadult a börtönből.

Ez is érdekelhet:Kádár-kori retro: így rendeztük be a lakásokat a '80-as években

Károly és Diána házassága

Di\u00e1na \u00e9s K\u00e1roly a Buckinhgam palota erk\u00e9ly\u00e9n az esk\u00fcv\u0151j\u00fck\u00f6n 1981-ben

Getty Images

Nem csak az évtized legemlékezetesebb, hanem sokan az évszázad esküvőjeként emlegették Diána és Károly házasságkötését. A herceg 1981. július 29-én vette feleségül Lady Diána Spencert. A szokásoknak megfelelően ez a brit esküvő is követte a régóta fennálló hagyományokat, a Westminster apátságban mondták ki a boldogító igen, és 750 millió néző követte figyelemmel élőben a szertartást.

Azonosítják az AIDS-t

aids-felvonul\u00e1s 1980-as \u00e9vek

Getty Images

Habár ennek a pillanatnak már sokkal korábban el kellett volna jönnie, de 1982 szeptemberében a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) végre azonosította az AIDS-t, és jelentéseket tett az esetek megerősítéséről. Egy sorsfordító és monumentális megmozdulás, ugyanakkor lázadás vette kezdetét, mivel a kezdetekben sokan kételkedtek a vírus létezésében, vagy egyszerűen csak „meleg ráknak" bélyegezték.

Első amerikai nő az űrben

ally Ride (1984)en.wikipedia.org

1983 júniusában Sally Ride történelmet írt, hiszen ő lett az első amerikai nő az űrben a Challenger űrsikló legénységének tagjaként. Számos fiatal lányt inspirált, és sok más nő számára reményt és lehetőségeket teremtett az iparágban.

Debütál Michael Jackson Thriller című videóklipje

michael jackson thriller

YouTube

Michael Jackson legendás Thriller című klipje a nyolcvanas évek egyik legmenőbb zenés kisfilmje lett. A John Landis által rendezett és az MTV-n megjelent videóklip és zombis táncjelenet óriási világszenzáció lett. Így nem meglepő, hogy hat kategóriában jelölték az 1984-es MTV Video Music Awards díjkiosztón – három kategóriában pedig győzedelmeskedni is tudott.

2011 júliusában a Time magazin választotta be minden idők 30 legjobb videóklipje közé.

Steve Jobsot kirúgják az Apple Computerstől

steve jobsen.wikipedia.org

Egy rendkívül ellentmondásos lépéssel Steve Jobs kénytelen volt lemondani a vállalatról, amelynek létrehozásában markánsan közreműködött. A John Scully és Jobs között az 1984-es Macintosh számítógépük sikertelen eladásai miatt kialakult feszültségek vezettek Jobs távozásához. Végül 1996-ban visszatért, és újjáélesztette az Apple-t, és a technológia egyik szuperhatalmává emelte fel.

Olvasd el ezt is!A történet Marilyn Monroe „Happy Birthday, Mr. President" ruhája mögött

Forgalomba kerül a Prozac

prozac gy\u00f3gyszercommons.wikimedia.org

Az amerikai piacon való megjelenését követő két éven belül a Prozac nevű antidepresszáns gyógyszer az 1980-as évek végén az egyik legtöbbet felírt gyógyszerré vált.

A figyelmetekbe ajánljuk