Hamarosan felnyitják a Notre-Dame alatt talált 700 éves szarkofágokat

Hamarosan felnyitják a Notre-Dame alatt talált 700 éves szarkofágokat

A Notre-Dame-székesegyház padlója alatt több ősi sírra, köztük egy 14. századi ólomszarkofágra bukkantak, ami új betekintést nyújthat az épület történelmébe. A felfedezések a templom belsejében végzett ásatási munkálatok során történtek, most pedig fel is tárják azokat.


A francia kulturális minisztérium jelentése szerint a sírokat és a szarkofágot a templom padlójának egy 18. századból származó rétege alatt találták meg. A legkorábbi alapot 1163-ban III. Sándor pápa rakta le, az eredeti gótikus építményt pedig a következő évszázadban építették.

A szarkofág ólomból készült, és emberi test alakú. Remek állapotban van és csak néhány repedés található rajta. A tudósoknak sikerült egy endoszkópos kamerát becsúsztatniuk az egyik ilyen repedésen keresztül, hogy bepillanthassanak a belsejébe. Belül ruhát, hajat, növényeket és néhány még azonosítatlan tárgyat találták, valószínűleg valamilyen fontos egyházi méltóság holttestét őrzi.

A francia törvények értelmében,– mivel egy ember található a szarkofágban – a vizsgálat inkább antropológiai, mint régészeti célú lesz. A leletet hamarosan a dél-franciaországi Törvényszéki Orvostani Intézetbe küldik. Az ottani szakemberek széndioxid kormeghatározási technológiát fognak alkalmazni, hogy többet tudjanak meg a sír koráról és esetleg a benne lévő személyről.

Ha tényleg kiderül, hogy valóban egy középkori szarkofágról van szó, akkor egy rendkívül ritka temetkezési szokással állunk szemben

– nyilatkozták a kutatók.

Miután a szarkofágot teljes körűen megvizsgálták, valószínűleg a Notre-Dame-székesegyház felújításának befejezése után újratemetik a székesegyház alá.

A lezárt szarkofág pedig csak egyike annak a néhány tárgynak, amelyet a templom alatt eltemetve találtak. A tudósok szobrokat, bútorokat és egy eredeti baldachin töredékeit is felfedezték. A Louvre-ban már kiállítottak egy baldachinos paraván részleteit.

A Notre-Dame-székesegyház helyreállítása azóta tart, mióta 2019-ben kigyulladt. A hatóságok remélik, hogy a felújítás a 2024-es párizsi olimpiára befejeződik. Addig is a turisták személyesen is megtekinthetik a Notre-Dame teret, a párizsi Collège des Bernardins-ban pedig egy kiterjesztett valósággal működő túrát is kipróbálhatnak.

(travelawaits)

A figyelmetekbe ajánljuk