Notre-Dame
Unsplash/Marcel Strauß

700 éves szarkofágokat találtak a Notre Dame alatt

A templom feltárása során több ősi sírra is bukkantak.

A Notre-Dame-székesegyház padlója alatt több ősi sírra, köztük egy 14. századi ólomszarkofágra bukkantak, ami új betekintést nyújthat az épület történelmébe – írja a Robb Report. A felfedezések a templom belsejében végzett ásatási munkálatok során történtek.

A francia kulturális minisztérium jelentése szerint a sírokat és a szarkofágot a templom padlójának egy 18. századból származó rétege alatt találták meg. A legkorábbi alapot 1163-ban III. Sándor pápa rakta le, az eredeti gótikus építményt pedig a következő évszázadban építették.

A szarkofág ólomból készült, és valószínűleg valamilyen fontos egyházi méltóság holttestét őrzi. A feltételezések szerint a tárgy a 14. századból származhat, és a minisztérium jelentése alapján figyelemre méltóan jó állapotban van, bár kissé behorpadt, mivel évszázadokon át a nehéz templompadló alatt állt.

A kutatók nemrégiben egy kis kamerát helyeztek a szarkofág belsejébe, hogy megpróbálják felmérni annak tartalmának állapotát, de nem tudták azonosítani a benne nyugvó testet.

Egy másik jelentős felfedezés egy nyílás volt a székesegyház padlója alatt. A nyílás valószínűleg 1230 körül készült, amikor a gótikus székesegyház először épült. Belsejében egy kórusszitány – egy díszes válaszfal, amely elválasztotta az oltárt a főhajótól – 13. századi töredékei voltak, amelyeket a 18. század elején pusztítottak el. A közelben találtak egy kis gyűjteményt faragott szobrokból, amelyek közül sok tárgyon még mindig található festéknyom.

A felfedezésekre való tekintettel a kulturális minisztérium március 24-ig meghosszabbította az ásatások idejét, utána folytatódik a Notre-Dame rekonstrukciója. A székesegyház a tervek szerint 2024-ben nyitja meg újra kapuit, új toronnyal és tetővel.

A figyelmetekbe ajánljuk