zénobia

4 női harcos, akik történelmet írtak

A férfiaktól elvárták, hogy a csatatérre menjenek, míg a feleségeknek a női szerepeket kellett betölteniük. Azonban néhány amazon megtörte ezeket a sztereotípiákat: íme 4 női harcos, aki történelmet írt.


Fu Hao, női harcos az ókori Kínából

Fu Hao egy híres női harcos volt az ókori Kínában, emellett pedig a Shang király, Wu Ding hatvannégy feleségének egyike. Ám képességeinek köszönhetően a három főkirálynő egyikévé emelkedett.

Mindezek mellett katonai parancsnok is volt, aki a király nevében vezette a seregeket a csatába. A források szerint egy 13 ezer katonából álló sereget irányított a szomszédos királyság, Qiang ellen. Ez pedig az egyik legnagyobb katonai hadjárat volt abban az időben.

Ez is érdekelhet: A szépség többé nem elég – így változnak a világgal együtt a Disney-hercegnők

Lozen, apacs harcosnő

Lozen híres harcosnő volt, de mindezzel együtt próféta is, akiről úgy tartották, hogy képes megjósolni ellenségei lépését. Lozen népe védelmezője volt, tragikus és eseménydús élete miatt gyakran nevezik az apacs Jeanne d'Arcnak.

Gyermekkorától kezdve tehetséges volt az íjászatban és a lovaglásban. Felnőttként pedig elkísérte bátyját, Victoriót a földjeiket fenyegető amerikai kormány elleni portyákra. Bátyja halála után Geronimo oldalán harcolt az apacsháborúk utolsó hadjáratában. Geronimo végső megadása után az amerikai hadsereg őrizetébe került, és élete hátralévő részét hadifogolyként töltötte.

 Nakano Takeko, az Aizu tartomány híres japán női harcosa

Nakano Takeko az Aizu tartomány híres japán női harcosa volt. Gyermekkorától kezdve kitűnt a harcművészetekben, így később kiképezték a naginata, az onna-bugeisha által használt hagyományos japán botfegyver kezelésére. Takeko családja hűséges volt az uralkodó Tokugawa-sogunátushoz. Később azonban a Meidzsi császári család kihívta a Tokugawa-klánt, ami polgárháborút eredményezett az országban, amely Bosin-háború néven vált ismertté. Takeko is csatlakozni akart az Aizu hadsereghez, de neme miatt elutasították. Ez azonban nem állította meg, és megalapította saját női harcosokból álló hadseregét, az Aizu Joshitait.

Ezt követően Takeko csatába vezette seregét, annak ellenére, hogy erre nem volt engedélye. A háború során megölt öt ellenséges katonát, mielőtt halálos lövést kapott a mellkasába. Ahelyett, hogy hagyta volna, hogy az ellenség trófeaként meggyalázza a testét, megkérte a nővérét, hogy vágja le a fejét és temesse el.

Zénobia

Zénobia a 3. századi palmürai Birodalom királynője volt Szíriában. Férje, Septimio Odenato nagy szerepet játszott abban, hogy Palmüra a Közel-Kelet legfőbb hatalmává vált. A férfi halála után fiuk lett a régens, így Zénobia rajta keresztül irányította a királyságot. 269-ben inváziót indított, és legyőzte Tenagino Probus római prefektust, amivel sikerült a római Kelet nagy részét uralma alá vonni.

Eközben Egyiptomot is meghódította, ekkor fel is vette az egyiptomi királynői címet. Ezt követően meghódította Anatóliát, Szíria, Palesztina és Libanon egyes részeit, és létfontosságú kereskedelmi útvonalakat vett el a rómaiaktól. Ezután csapott össze a rómaiakkal, azonban a súlyos harcok után a rómaiak győztek.

A figyelmetekbe ajánljuk