budapest

Különleges múzeuma lehet Budapestnek, ha most te is szavazol!

A világon csupán pár helyen található ehhez hasonló kiállítás, de most Budapesten is létrejöhet.


„Neonfal Budapest - Megmentett és használaton kívüli neonreklámok kiállítása egy tűzfal-múzeumban” két fiatal pályázatot nyújtott be a 2022-es közösségi költségvetés programba. Ebben az önkormányzat által indított kezdeményezésben a budapestiek szavazhatják meg, hogy mire költsön a főváros – írja a Vince.

Ha pedig elég szavazatot kap, akkor Budapest vezetése ötvenmillió forinttal támogatná annak megvalósulását.

Patkós Luca és Racskó Tamás neonmentő aktivisták azon dolgoznak, hogy ne tűnjenek el a szocializmus jellegzetes neonreklámjai, amik egykor a városkép fontos részét képezték. Szeretnék, ha ezek az iparművészeti jelentőségű darabok nem a szeméttelepen végeznék, hanem mindenki számára hosszú távon megtekinthetők lennének, működő formában.

...hogy azok a kis- és közepes méretű neonreklámok, amelyek jelenlegi helyükön már nem kívánatosak (mint egy vendéglátóhely feletti Csemege Élelmiszer, vagy egy papír-írószerbolt feletti Ruhabolt felirat), kerülhessenek a budapesti lakosok és turisták által is élvezhető módon egy belvárosi tűzfalra, a Neonfalra (kb. 40-60 ilyen neonreklámról lehet szó városszerte). A beadvány célja az anyagi forrás biztosítása a felújításra és elhelyezésre, valamint a tűzfal alkalmassá tételére

– olvasható a pályázatban.

Kultúrális értékeik mellett pedig turisztikai vonzerejük is jelentős. Így nem meglepő, hogy Bécsben működik a Stadtschrift museum, Berlinben a BUCHSTABENMUSEUM, Varsóban pedig a Neon Muesum.

Ha te is támogatod az ötletet, a közösségi költségvetés oldalon tudsz szavazni.



A figyelmetekbe ajánljuk