műanyag ételes dobozok és kávés pohár
Fotó: Agenlaku Indonesia / unsplash

5 módja, hogy okosan használd fel a felhalmozott műanyag ételhordókat!

Egy nagyobb háztartásban rengeteg szemetet termelünk, ám ezek nagy része újrahasznosítható.


Az egyik többszörösen felhasználható tárgy a sokoldalú műanyag edény: a joghurtos poharak, a szószos tubusok és a kedvenc éttermünkből származó elviteles dobozok. Ha összegyűjtjük, bármikor elővehetjük majd őket, amikor csak szükségünk van rájuk. Mutatunk 5 okos módszert a kitchn írása alapján ezeknek a tárolóknak az újrahasznosításához!

​1. Hozzunk létre ablakpárkány kertet

joghurtos dobozban n\u00f6v\u00e9nyek

Fotó: Zosia Korcz / unsplash

A zöldítéshez praktikusak lehetnek a kis műanyag edények. Akár magcsíráztatáshoz, akár bébinövények szaporításához tökéletesek az üres joghurtos dobozok vagy a Pringles-tartályok. Az aljukon könnyen lyukakat is szúrhatunk a vízelvezetéshez. Ráadásul átültetéskor levághatjuk a műanyagot, ha nehéz eltávolítani a növényt.

​2. Használjuk újra a nedves törlőkendők konténereit műanyag zacskók tárolására

Legközelebb, amikor elfogynak a törlőkendőink, ahelyett, hogy a kidobjuk a tartályt, használjuk fel műanyag bevásárlószatyrok tárolására. Majd rejtsük el a tartályokat bárhol, ahol szükség lehet a zacskókra. Ezek a mobil tárolók hasznosabbnak fognak bizonyulni, mint gondolnánk!

​3. Rendezzük a fiókokat

Az olyan apróságoknak, mint a gombostűk, iratkapcsok, befőttesgumik − akár a kacatfiókban vagy az íróasztal fiókjában tartjuk őket − remek tárolóként szolgálhatnak a kis műanyag dobozkák, például a joghurtos dobozok. Ráadásul általuk még rendezettebbnek is tűnik a tér.

​4. Küldjük haza a maradékot a vendégekkel

\u00e9tel m\u0171anyag dobozokban

Fotó: Ella Olsson / unsplash

Erre a nagy műanyag joghurtos dobozok a legjobbak: ideális a méretük, újrahasználható fedelük van, és könnyen felcímkézhetjük a tartalmukat. Töltsük meg őket maradékokkal, amikor vendégeket fogadunk, így könnyen haza tudjuk küldeni az ételt, és még a doboz visszahozásra sem kell gondolni.

​5. Ne nyomjuk szét a szendvicseket

Ha szendvicseket csomagolsz a kirándulásra, műanyag zacskókban nagy valószínűséggel összenyomódnak. A műanyag bogyós gyümölcsöket tartalmazó tárolók vagy az ömlesztett spenót vagy saláta tárolására használt tárolók viszont ideális extra védelmet nyújtanak, és még könnyűek is.

A figyelmetekbe ajánljuk