Michael Jackson
Getty Images

Majdnem gyilkosság lett a vége –  Michael Jackson és Prince legendás viszályának története

Michael Jackson és Prince a 20. századi poptörténelem legnagyobb alakjai voltak, azonban – saját elmondásuk szerint is – nagyon nem kedvelték egymást. Na de mégis mi volt a viszályuk oka? Az alábbi cikkből kiderül!


Michael Jackson és Prince különböző utakon jutottak el a csúcsra. Jackson gyerekként vált sikeressé a Jackson 5-ban a testvéreivel együtt, ezután pedig a felnőtt karrier is viszonylag hamar összejött neki. Prince egy nehezebb utat járt be, egy sor underground albummal nyitott, mielőtt az első igazán ismert kislemeze megjelent volna. A nyolcvanas évek elejére, amikor Prince még csak kezdett befutni, MJ már zenei óriás volt, hiszen 1983-ban a Thriller megjelenése után már-már legendának számított. Prince azonban még közel sem volt ilyen szinten.

Prince

Kevin Winter/Getty Images

Az a híresztelés, miszerint Prince lehet a „következő Michael Jackson”, azonban nem tetszett a pop királyának.

Mindketten tisztelték James Brownt, és az énekes mindkettőjükre óriási hatással volt. A funk-legenda egyik koncertjén Jackson és Prince is részt vett, Brown pedig felhívta MJ-t a színpadra, hogy énekeljen és táncoljon. Mondani sem kell, Jackson óriási sikert aratott.

Ezután odasúgta James Brownnak: „Hívd fel Prince-t”. James Brown még nem tudta, hogy ki az a Prince, és megkérdezte, hogy „kit"? Miután MJ néhányszor megismételte, Brown közölte a közönséggel, hogy valaki, akit Prince-nek hívnak, csatlakozni fog hozzájuk. Prince örömmel osztozott a színpadon bálványával, és tisztességesen utánozta Jimi Hendrixet, ezután pedig bemutatott néhány menő táncmozdulatot. Aztán a dolgok látványosan rosszul alakultak számára.

Ez is érdekelhet: Minden, amit eddig tudni lehet az új Michael Jackson életrajzi filmről

Prince megpróbálta bevonni a közönséget, de a publikum nem volt túl lelkes. Ezért úgy döntött, hogy befejezi a performanszt. Ahogy kilépett a színpadról, nekitámaszkodott egy lámpaoszlopnak, megbotlott, és a kellékkel együtt a tömegbe zuhant. Michael Jackson állítólag el volt ragadtatva, és ezáltal egy életre szóló marakodás vette kezdetét. Évekkel később MJ még mindig élvezte riválisa szó szerinti bukását. Ahogy ő maga leírta:

Hülyét csinált magából! Egy vicc volt... Az emberek futottak és sikoltoztak. Annyira zavarban voltam. Az egészet videóra vették.

Érthető, hogy Prince megalázottnak érezte magát. Nemcsak a tömeg előtt, hanem példaképe, James Brown és riválisa, MJ előtt is csúnyán leégett. Ezért úgy döntött, hogy szó szerint elgázolja popkirályt. Quincy Jones zenei producer szerint a dühös Prince egy limuzinban várakozott a koncerthelyszín előtt, és azt tervezte, hogy elgázolja Jacksont, amikor kijön a backstageből.

Nem világos, hogy Prince valóban megkísérelte-e a gázolást, de ahogy Jones a QG-nek egy interjúban elmondta, teljes mértékben erre készült.

Az 1980-as években a Pop királya és Prince is a csúcsra értek. A rossz indítás ellenére Quincy Jones megpróbálta összehozni őket. Az első próbálkozása a We Are the World című jótékonysági kislemez volt, amelyet Michael Jackson írt és énekelt. Prince azonnal visszautasította a részvételt. Néhány évvel később Jones megpróbálta összerakni őket a Bad című dalban, hogy énekeljenek egymással szemben, és közösen szerepeljenek a klipben. Prince némi érdeklődést mutatott, de végül visszautasította az ajánlatot. Így Jackson Wesley Snipes-szel készítette el a klipet.

Prince nem feledkezett meg a viszályról a Bad-duettről szóló tárgyalások közepette. Egy nap megjelent Michael Jackson otthonában egy felöltőben, egy fehér dobozzal, amin a „Camille" felirat volt – Prince így becézte Jacksont. A táska tartalma megrémítette riválisát.

Quincy Jones így nyilatkozott az esetről:

A dobozban mindenféle cucc volt – néhány mandzsettagomb, amin Tootsie Rolls volt. Michael halálra volt rémülve – azt hitte, hogy valami voodoo van benne. El akartam vinni, mert tudtam, hogy Michael ki fogja dobni.

A közeli ismerősök szerint Jackson végül úgy tekintett a Prince-szel való viszályára, mint egy egyoldalú marakodásra, amit egyszerűen nem tudott megérteni vagy megmagyarázni. Erről egy riporternek így nyilatkozott:

Már kiskorom óta bizonyítok. Ez nem fair. Úgy érzi, hogy én vagyok az ellenfele... Remélem, hogy megváltozik, mert félek, hogy meg fog sérülni. Ő az a típus, aki lehet, hogy öngyilkos lesz vagy ilyesmi... Nem szeretem, ha Prince-hez hasonlítanak.

Prince-t „az egyik leggorombább embernek nevezte, akivel valaha találkozott", és elmondása szerint „gonosz és undok volt a családjával". A huszonegyedik századra a dolgok kicsit megváltoztak, de Prince nem felejtett. 2006-ban a Black Eyed Peas vezetője, will.i.am meghívta Jacksont egy Prince-koncertre Las Vegasba. Amikor Prince felfedezte, hogy régi riválisa ott van, kisétált a közönségbe, és elkezdett az arcába basszusgitározni. Ahogy a Rolling Stone szerkesztője, Steve Knopper fogalmazott, „olyan volt, mint egy agresszív basszuscsapás".

A felháborodott MJ megkérdezte Willt:

Will, mit gondolsz, miért basszusgitározott Prince az arcomba? ... Prince mindig is gonosz volt. Egyszerűen csak egy nagyon aljas alak. Soha nem volt kedves hozzám.

Forrás: History Collection

el\u0151fizet\u00e9s

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk