Mérő László
TSU

„A véletlen olyan, mint a vallás: vagy hiszünk benne, vagy nem” – Mérő Lászlóval beszélgettünk

Létezik-e egyáltalán a véletlen? Vagy minden elrendeltetett? Mérő László matematikus többek között erről a témáról fog beszélni a A véletlen matematikája és pszichológiája című Tudományos Stand-up-előadásban. Ennek apropóján beszélgettünk vele. Az interjúból kiderül, hogy viszonyul a véletlenhez, mit gondol a hitről, nem mellesleg: mi várható a nemsokára megjelenő előadásában.


Ön szerint a véletlen létező jelenség, vagy mindennek oka van?

A véletlen jelenségek kutatása sokban hasonlít a vallás tanulmányozására. Amikor a vallás esetében próbáljuk kutatni a hit pszichológiáját, akkor nagyon sok minden kiderül. A hit ugyanis nagyon sok mindenben segít: hívőként könnyebb élni, könnyebb meghalni, de még egyes betegségekből is könnyebb meggyógyulni. Az más kérdés, hogy vannak kifejezetten olyan, főleg depresszióval kapcsolatos betegségek is, amelyeknek a hit pont, hogy inkább megágyaz. Amint említettem a szóban forgó kutatásokból rengeteg fontos és érdekes dolog kiderül, egy valami azonban nem: mégpedig az, hogy Isten létezik-e egyáltalán.

Ugyanez a helyzet a véletlen esetében is, hiszen Istenhez hasonlóan erről is beszélünk, sőt, még matematikai modelleket is kitaláltunk rá. Hasonló modellt Istennel kapcsolatban egyelőre nem sikerült megalkotni, pedig volt olyan neves matematikus, aki megpróbálkozott vele.

A tudomány sokat beszél a véletlenekről, sokan azonban nem hisznek benne. Mit gondol, van a véletlennek bármilyen tudományos alapja?

A véletlen egy absztrakt fogalom, tehát azt csinálunk vele, amit akarunk. A matematikusok készítettek egy valószínűségszámítási-struktúrát, és ennek egész érdekes tulajdonságai vannak. Ettől függetlenül ebből nem következik, hogy a véletlen egy létező valami, mivel ez csak egy modell. Amennyiben ez a modell megfelelő, akkor helyesen fogja előrejelezni az időjárást, a számítógépek viselkedését, illetve az ezekhez hasonló dolgokat.

A véletlen a valláshoz hasonlóan hit kérdése: vagy hiszünk benne, vagy nem.

És ön hisz a véletlenekben?

Nem tudom. Őszintén szólva azt sem tudom, hogy hiszek-e egyáltalán Istenben. Saját magamat agnosztikusnak tartom, hiszen engem nem érintett meg a hit, vak vagyok hozzá. Nagyon érdekes, hogy a matematikusok között is ismerek olyanokat, akik remek valószínűségszámítók, a véletlenben viszont egyáltalán nem hisznek, mivel ők az isteni gondviselést veszik irányadónak. Ettől függetlenül simán kiszámolják a bonyolultabbnál bonyolultabb biztosítási képleteket.

Mi a kapcsolat a véletlen és a sorsszerűség között?

Azt, hogy van-e kézzelfogható kapcsolat nem tudom, azt viszont tudom, hogy lehet róla értelmesen beszélgetni. Az előadásom során fogok beszélni erről a témáról is: bemutatom és összehasonlítom a valaha élt három legjelentősebb fizikus, Isaac Newton, Stephen Hawking és Albert Einstein valláshoz való viszonyát, és azt, hogy az ő munkáik hogyan kapcsolódtak a világunk keletkezését érintő kérdéskörhöz.

Volt amelyikük a véletlen, és volt amelyikük a sorsszerűség oldaláról vizsgálta meg a teremtés témáját, és mégis mindegyikük rendkívül értékes és érdekes megállapításokat tett.

Milyen szerepet töltenek be az ön életében a véletlenek?

Amint már említettem, én agnosztikus vagyok, tehát nem tudom, milyen szerepet töltenek be az életemben a véletlenek. Egy valamit azonban bizton állíthatok: meg tudok tanítani sok mindent a hallgatóimnak, azt viszont nem tudom nekik megmondani, hogyan kell jókor jó helyen lenni, pedig ez nagyon fontos az életben, és sokszor az ilyen helyzetekre mondjuk, hogy a véletlen vagy éppen Isten műve.

Amennyiben kíváncsi vagy Dr. Mérő László A véletlen matematikája és pszichológiája című online előadására, akkor azt 2022. október 3-án este 7 órától ERRE A LINKRE kattintva tekintheted meg.

A figyelmetekbe ajánljuk