Fényűzésből a guillotine-ig – hat dolog, amit talán nem tudsz Marie Antoinette-ről

Marie Antoinette a francia történelem egyik leghíresebb alakja. Az osztrák származású királyné, aki tinédzserként ment feleségül XVI. Lajos későbbi királyhoz, ma elsősorban drága ízléséről és alattvalói helyzetének nyilvánvaló semmibevételéről híres, ami a francia forradalom kirobbanásához vezetett. Következzen néhány érdekes tény róla!


Gyerekként találkozott Mozarttal

Gyenge tanulónak tartották, de az egyik terület, amelyen mindig is jeleskedett, a zene volt, ahol magas színvonalon megtanult fuvolázni, hárfázni és csembalózni. Gyermekkorában pedig találkozott egy másik fiatal zenésszel, Wolfgang Amadeus Mozarttal, aki 1762-ben, hatévesen adott hangversenyt a császári családnak.

Tinibálványnak számított

Királynéi éveivel ellentétben Marie Antoinette a korai években rabul ejtette a francia népet. Amikor a tinédzser először jelent meg a francia fővárosban, az 50 000 párizsiból álló tömeg annyira fékezhetetlenné vált, hogy megközelítőleg 30 embert halálra tapostak a tömegben.

A frizurája egy csatahajó másolatát ábrázolta

Léonard Autié királyi fodrász a királyné egyik legközelebbi bizalmasa lett, aki Marie Antoinette gravitációt meghazudtoló, közel két méter magas frizuráit alkotta meg. Autié tollakkal, csecsebecsékkel, sőt egy alkalommal még a La Belle Poule francia hadihajó hatalmas makettjével is díszítette a királynő fantasztikus hajkoronáját, annak tiszteletére, hogy elsüllyesztett egy brit fregattot.

Saját falvat építtetett

Petit Hameau napjainkban

commons.wikimedia.org

Miközben Franciaország falvaiban éhínség pusztított, Marie Antoinette megrendelte a Petit Hameau építését, egy utópisztikus falvat, tavakkal, kertekkel, aprócska házikókkal és vízimalmokkal. A királyné és udvarhölgyei parasztnak öltöztek, és úgy tettek, mintha tejeslányok vagy pásztorlányok lennének a festői vidéki menedékükben. Marie Antoinette nagyvonalú költekezése olyan komolytalanságokra, mint a Petit Hameau, feldühítette a forradalmárokat, mellyel a későbbiekben a Madame Deficit becenevet érdemelte ki.

 Egy amerikai várost Marie Antoinette tiszteletére neveztek el

Amikor az amerikai forradalom veteránjainak egy csoportja 1788-ban megalapította az északnyugati terület első állandó települését a Muskingum és az Ohio folyók összefolyásánál, tisztelegni akartak Franciaország előtt, amely jelentős szerepet játszott a patrióták britek elleni támogatásában. Új közösségüket az ohiói Marietta-nak nevezték el a francia királyné után, és még levelet is küldtek neki, amelyben felajánlottak az uralkodónak egy nyilvános teret a városban.

Marie Antoinette-et vérfertőzéssel vádolták

commons.wikimedia.org

Kilenc hónappal az egykori XVI. Lajos király kivégzése után a forradalmi törvényszék a francia köztársaság ellen elkövetett koholt bűnök miatt állította bíróság elé az egykori királynét, amelyek között szerepelt a hazaárulás, a szexuális kicsapongás és vérfertőzés is. Fiát, Lajos-Károlyt arra kényszerítettek, hogy vallomást tegyen arról, hogy az anyja molesztálta őt. Kétnapos kirakatper után a kizárólag férfiakból álló esküdtszék minden vádpontban bűnösnek találta, és egyhangúlag halálra ítélték.

(History)

A figyelmetekbe ajánljuk