89 éves korában elhunyt Maggie Smith

Szeptember 27-én, 89 éves korában meghalt a két Oscar-díjas Maggie Smith. A hírt a színésznő családja is megerősítette a BBC-nek.



A közlemény szerint a Harry Potter-filmekből is ismert Smith békésen hunyt el:

Zárkózott ember volt, a barátai és a családja körében érte a halál. Két fiút és öt szerető unokát hagyott hátra, akiket lesújtott rendkívüli édesanyjuk és nagymamájuk elvesztése

– írták a színésznő fiai, Toby Stephens, valamint Chris Larkin, akik azt is hozzátették, hogy köszönik a kedves és támogató üzeneteket, ám arra kérnek mindenkit, hogy az előttük álló nehéz időkben tartsák tiszteletben a magánéletüket.

Maggie Smith 1969-ben.

Fotó: GettyImages

Maggie Smith 1934. december 28-án született az egyesült királyságbeli Ilford városában. Karrierje során összesen kétszer nyert Oscar-díjat; először 1969-ben a Jean Brodie kisasszony című filmben, másodszor pedig az 1978-ban bemutatott Kaliforniai szvitben nyújtott alakításaiért – előbbi alkotásban mint legjobb női főszereplő, utóbbiban pedig legjobb női mellékszereplőként ítélnek neki a díjat.

Karrierjének legismertebb karakterei között van a Harry Potter-univerzum McGalagony professzora, valamint a Downton Abbey-szériában alakított Violet Crawley, Grantham özvegy grófnéja.

Nagy-Britannia és az egész világ egyik legismertebb színésznője volt, akit II. Erzsébet királynő 1990-ben „dáma” (dame) kitüntetéssel ruházott fel.


A figyelmetekbe ajánljuk