Sarolta nyíllal lő 2023. május 6-án
Fotó: Daniel Leal - WPA Pool/Getty Images

Megható kapcsolat van Sarolta hercegnő és Lilibet hercegnő között

Harry herceg és Meghan Markle kislánya, Lilibet hercegnő számára különleges nap közeleg − a második születésnapja.


Lilibet nagy valószínűséggel a bátyjával, Archie herceggel és Doria nagymamával ünnepel majd – ám idősebb unokatestvérei, György herceg, Sarolta hercegnő és Lajos herceg nem lesznek jelen − adja hírül a Mirror. Mivel a ők az Atlanti-óceán ellentétes oldalán élnek, eddig alig volt találkozó közöttük.

Ez is érdekelhet: Ezért nem a királynő nevét kapta Sarolta hercegnő Vilmostól

De ez nem akadályozza meg Saroltát és Lilibet-et abban, hogy különleges kapcsolat kösse össze őket. A két lánynak van egy közös középső neve is − néhai nagymamájuké, Dianáé. A nyolcéves Sarolta teljes neve Charlotte Elizabeth Diana, míg Lilibeté Lilibet Diana.

Egyik gyermek sem találkozhatott apai nagymamájukkal, Dianával, aki 36 évesen halt meg 1997-ben egy párizsi autóbalesetben.

De nem csak a néhai nagymamájuk előtti tisztelgés a közös bennük: nevük kedves utalást tartalmaz néhai dédnagymamájukra, a királynőre is. Sarolta középső neve Erzsébet, míg Lilibet szokatlan keresztneve a néhai uralkodó egyik beceneve. A néhai királynőt ugyanis gyerekkorában Lilibetnek becézték, mert így ejtette ki a nevét.

Ha tovább olvasnál: Harry és Meghan kislánya megdöbbentette szüleit

a kis Erzs\u00e9bet hercegn\u0151

Fotó: Imagno/Getty Images

A becenet V. György király, Erzsébet nagyapja akasztotta unokájára, amikor kedveskedve gúnyolta, amiért nem tudta helyesen kimondani a saját nevét.

És mint a legtöbb királyi családtagot, a lányokat is gyakran becenevekkel illetik. Szülei, Harry és Meghan számára a Lilibet rövidített változata Lili. Míg Saroltát szülei, a walesi hercegi pár több különböző néven is hívta már. Néhány évvel ezelőtt hallották, amint Vilmos Mignonette-ként szólítja lányát. A francia szó azt jelenti, hogy „kicsi, édes és finom" vagy „aranyos".

Ez meglehetősen eltér attól a becenévtől, ahogy Katalin korábban hívta a lányát. A hercegné egy 2019-es észak-írországi hivatalos útja során osztotta meg egy Laura-Ann nevű anyukával, hogy lányát Lottie-nak szólítja.


A figyelmetekbe ajánljuk