Az anyakirályné, Margit hercegné, Fülöp herceg, VI. György király és II. Erzsébet királynő
Fotó: Getty Images

A királyi családban főleg hidak neveit használják kódnévként

Unikornis, London Bridge és Menai Bridge – különleges kódnevek, amiket a királyi családban használnak

A brit királyi család életében különösen nagy jelentősége van a biztonsági szolgálatoknak, akik a nap huszonnégy órájában védik a família tagjait. A titkosszolgálatok azonban más módon is próbálják óvni az uralkodóház tagjait: különböző kódneveket használnak, amiket jellemzően csak a haláluk után hoznak nyilvánosságra. Kinek a halálát jelentették be azzal a mondattal, hogy a „London Bridge ledőlt”? És milyen titkos üzenettel közlik majd Károly király halálát? Most eláruljuk!

VI. György – Hyde Park Corner

VI. Gy\u00f6rgy

Az egykori király halálát komoly nemzetbiztonsági kockázatként értékelték

Fotó: Getty Images

A második világháborút követően különösen fontos volt, hogy az ellenséges hatalmak egészen addig ne értesüljenek az uralkodó haláláról, amíg azt nem közölték az akkori brit politikai vezetéssel, elsősorban a miniszterelnökkel, Winston Churchill-lel. Emiatt kapta II. Erzsébet édesapja, VI. György a Hyde Park Corner nevet, amit sajnálatos módon 1952. február 6-án, reggel 8:45 perckor használni is kellett. A hírek szerint a király személyi asszisztense,

Sir Alan Lascelles telefonált a saját asszisztensének és csak annyit mondott: „Hyde Park Corner. Szóljon Churchillnek és Mária királynőnek!”

Ebből a rövid mondatból a királyi udvar dolgozója pontosan tudta, hogy a király elhunyt, de azok, akik esetleg lehallgatták a beszélgetést, nem is sejthették, hogy miről van szó.

Erzsébet anyakirálynő – Tay Bridge

Az anyakir\u00e1lyn\u0151

II. Erzsébet édesanyjának halálára már 22 évvel a bekövetkezése előtt felkészültek

Fotó: Getty Images

Adolf Hitler Európa legveszélyesebb nőjének nevezte II. Erzsébet édesanyját, így nem csoda, hogy a családon belül is kitüntetett figyelmet kapott az anyakirálynő biztonsága. VI. György felesége elképesztően szép kort élt meg, 101 éves korában halt meg, halálakor pedig életbe lépett a Tay Bridge-művelet. A hírek szerint a brit közszolgálati média,

a BBC már 22 évvel az anyakirálynő halála előtt felkészült a halálhír bejelentésére és arra, hogy milyen anyagokat tűznek majd műsorra akkor, ha a sor kerül a Tay Bridge-műveletre.

Ez is érdekelhet! Öccse megnyugtató híreket közölt Katalin hercegné egészségügyi állapotáról

A királyi családhoz közel álló információk szerint egyébként ugyanezt a kódnevet előtte Diana hercegné viselte, aki 5 évvel az anyakirálynő előtt, 1997-ben vesztette életét.

II. Erzsébet – London Bridge

II. Erzs\u00e9bet

A királynő esetében két különböző kódnevet is használtak

Getty Images

A 70 évig uralkodó II. Erzsébet a modern kori brit történelem legnagyobb hatású alakja, aki a London Bridge nevet kapta a titkosszolgálatoktól. A halálakor a személyi asszisztense, Sir Edward Young hívta fel az akkor regnáló brit miniszterelnököt, Liz Trusst, és csak ennyit mondott:

A London Bridge ledőlt.

Sokak szerint II. Erzsébet azért kapta a London Bridge kódnevet, mert a londoni látványosság nagyon közel van a Buckingham-palotához.

Ám a királynő halálakor az unikornis-hadművelet is életbe lépett. A monarchia biztonsági embereinek ugyanis arra az eshetőségre is fel kellett készülniük, hogy az uralkodó nem Angliában, hanem Skóciában hal meg – ahogy az történt II. Erzsébet esetében.

Az unikornis-hadművelet lényege az volt, hogy előre kitalálják és megszervezzék, hogy az uralkodó holttestét milyen módon szállítják majd vissza Angliába.

Fülöp herceg – Forth Bridge

F\u00fcl\u00f6p herceg

A herceg halálakor életbe lépő műveletet többször kellett módosítani a koronavírus miatt

Fotó: Getty Images

II. Erzsébet férje nem véletlenül kapta a skóciai hídról a kódnevét, hiszen mindig is közel állt a szívéhez az ország, amit a saját elmondása szerint sokkal jobban kedvelt, mint Angliát. A hírek szerint a királyi család tagjai

a kódneveket azért kapják jellemzően különböző hidakról, mert ez az élet végének és halál kezdetének a szimbóluma a szemükben.

Fülöp esetében egyébként folyamatosan változtatni kellett a Forth Bridge-művelet részletein, mivel a herceg a koronavírus-járvány alatt hunyt el, így a titkosszolgálatoknak extra biztonsági feladatokat is el kellett látniuk például a temetés rendjét illetően.

Még több hír a királyi családról! Újabb hírek láttak napvilágot Károly állapotával kapcsolatban

III. Károly – Menai Bridge

III. K\u00e1roly kir\u00e1ly

III. Károly esetében egyszer már majdnem életbe lépett a Menai Bridge-művelet

Fotó: Getty Images

A hírek szerint III. Károly halálakor a Menai Bridge kódnevet használják majd, és ezt nem is cáfolják a királyi család tagjai. Ennek az oka az, hogy a mai politikai környezetben már nem jelent akkora nemzetbiztonsági kockázatot az, ha esetleg külföldi hírforrások, titkosszolgálatok is értesülnek az uralkodó haláláról, így nem is próbálják meg különösebb titokként kezelni ezeket a kódneveket.

Olyannyira, hogy a brit titkosszolgálat tagjai 1988-ban már nyilvánosan használták Károly kódnevét.

Ekkor ugyanis a mai uralkodó, még walesi hercegként, a svájci Alpokban egy lavina során napokra eltűnt, és nem lehetett tudni, hogy életben van-e. A hírek szerint II. Erzsébet és a család többi tagja is felkészült arra, hogy életbe lép a Menai Bridge-hadművelet, ez azonban szerencsére nem következett be.


A figyelmetekbe ajánljuk