Uma Thurman a Kill Bill forgatásán

4 film, ami a Kill Billt inspirálta

Quentin Tarantino életműve önmagában egy filmiskola. A Kill Billhez számtalan alkotásból merített ihletett a rendező, a népszerű bosszútörténete pedig a maga nemében is klasszikussá vált. De melyek azok a filmek, amik inspirálták a Fekete Mamba történetét?


Lady Snowblood

Az 1973-as szamurájfilm, a Lady Snowblood az egyik legnyilvánvalóbb inspiráció a Kill Billre. A film egy nő történetét meséli el, aki véres bosszút áll az édesanyjáért – a Kill Bill esetében a lányáért –, mivel az évek során arra képezték ki, hogy azok ellen menjen, akik tönkretették a családját. Bár ez még nem feltétlenül jelentene sokat, a cselekményben viszont minden nagyon hasonló. A jelmeztervezés egyes karaktereknél teljesen azonos, bizonyos snittek is megegyeznek, sőt bizonyos díszletek is szinte pontos másolatai a Lady Snowbloodban látottaknak.

Ez is érdekelhet: Emiatt a film miatt Tarantino újragondolta a Kill Bill egy egész jelenetét

A rugós késes csajok 

Quentin Tarantino nagy rajongója A rugós késes csajok című filmnek. Bár a film talán nem osztozik annyira a Kill Bill DNS-ében, mint a Lady Snowblood, az utalások egyértelműek. A történet egy féltékeny szemfedős nőről, Patchről szól, aki egy riválisa kiszorítását tervezi – akárcsak a Kill Bill Elle Driverje (Daryl Hannah).

A film ezek mellett női hatalomról és a férfiaktól való függetlenségről szól, Tarantino alkotásában pedig szintén egy erős női karaktert figyelhetünk meg.

Halálos játszma

Quentin Tarantinót nem nagyon szeretik a Bruce Lee-rajongók, köszönhetően annak, ahogyan ábrázolta a néhai Lee-t a Volt egyszer egy Hollywood című filmben. Ám Tarantino Bruce Lee iránti tisztelgése teljesen őszinte és egyértelmű. A Kill Bill Vol. 1-ben a Menyasszony egy fekete csíkos, sárga overallt visel, amely szinte teljesen megegyezik Lee utolsó filmjében, a Halálos játszmában viselt ruhájával.

A Kill Bill még a videojátékok stílusát is követi, amikor különböző "főnökök" szállnak szembe a főhőssel- Bár nem volt olyan nagy hatással a duológiára, mint az előbb említett címek, nem véletlenül ez Tarantino legnépszerűbb és legtöbbet emlegetett hódolota. Az Uma Thurmanen lévő kezeslábas pedig egyszerűen annyira jól működik a véres harcjelenetekben, hogy sokan nem is gondolnák, hogy ezt egy az egyben lemásolta a rendező.

Férfi a férfihoz

A Férfi a férfihoz, Giulio Petroni rendező spagettiwesternje szintén jelentős stilisztikai hatással volt a Kill Bill-re. Quentin Tarantino a Kill Bill című filmben Ennio Morricone zeneszerző témáját használja a Kék levelek házában zajló csúcscsata során: Volume 1-ben , és a filmet egy átdolgozott idézettel nyitja, amelyet Lee Van Cleef, a "Death Rides a Horse" társszereplője mondott:

A bosszú hidegen tálalva a legjobb.

A Férfi a férfihozban John Phillip Law játssza Billt a "Death Rides a Horse" című filmben, aki felkutatja és megöli azokat az embereket, akik meggyilkolták a családját (ez visszatérő téma ezen a listán). Ahogy találkozik a banda minden egyes tagjával, szó szerint vöröset lát. A jeleneteket vörös szűrővel veszik fel, ahogy a közeli felvételek Bill szeméből a célpontok szemébe villannak. Tarantino ezt a technikát kölcsönzi a "Kill Bill" mindkét kötetéhez, filmes kontextust és stílusos díszletet adva hozzá, amely aláhúzza a menyasszony bosszúvágyának zsigeri sürgősségét.

A figyelmetekbe ajánljuk