Károly király.
Getty Images

Ezért nem teszik rá Károly király arcképét az ausztrál ötdollárosra

III. Károly király nem szerepel majd Ausztrália új ötdolláros bankjegyén – jelentette be az ország központi bankja.


A jegybank (RBA) szerint a szóban forgó bankjegy az új designnal az ausztrál őslakosok „kultúrája és történelme" előtt fog tisztelegni. Az RBA azonban még nem közölte, mikor mutatják be az új ötdolláros látványterveit.

Az ausztrál valuták nagy részén egyébként már most is őslakos ausztrál személyek és műalkotások szerepelnek.

Fontos érdekesség, hogy a jelenlegi ötdolláros bankjegyen a néhai II. Erzsébet királynő portréja szerepel. Azonban őfelsége tavaly bekövetkezett halála okán óriási viták keletkeztek Ausztrália alkotmányos monarchiában betöltött szerepével kapcsolatban, mivel egyre többen szeretnének kiválni a Nemzetközösségből.

Ez is érdekelhet: Minden, amit tudunk Károly király koronázási hetéről

Ausztrálián, Új-Zélandon és az Egyesült Királyságon kívül 12 másik Nemzetközösséghez tartozó országnak is Károly a hivatalos államfője, azonban a szerepe nagyrészt ceremoniális jellegű.

Az ötdolláros az egyetlen olyan ausztrál bankjegy, amelyen egy brit uralkodó arcképe látható. A néhai királynő az ország érméin is szerepel, bár Ausztrália most tér át III. Károly király képmásának használatára.

Az őslakos politikusok és közösségi vezetők üdvözölték a döntést, mivel úgy gondolják, hogy a jegybank egy fontos gesztust tett a bennszülött lakosok felé.

Nem ez az első ilyen jellegű közelmúltbeli döntés: 2021-ben Ausztrália hivatalosan is megváltoztatta nemzeti himnuszát, és törölte belőle a „fiatal és szabad" országra való utalást, annak elismerése okán, hogy az őslakosok sok ezer éve élnek a szóban forgó területen.

Forrás: BBC

A figyelmetekbe ajánljuk