könyvek

Ingyenes Mészöly Miklós könyv jár a diákoknak

A diákigazolvány felmutatásával ingyenes Mészöly gyűjteménnyel ajándékoznak meg a Libri Könyvesboltok.


Mészöly Miklós születésének századik évfordulóját ünnepli a Libri Könyvesboltok és a Jelenkor Kiadó. Idén 10 ezer ajándék könyvet adnak ajándékba az olvasóknak az évforduló alkalmából. Nem felelt meg neki címmel állítottak össze novelláskötetet az író elbeszéléseiből, a kötet diákigazolvány felmutatásával ingyenesen átvehető a könyvesboltokban.

Az ingyenes könyvek az Olvassunk Mészölyt! akció keretében belül készültek el, amely a 20. század egyik legfontosabb magyar prózaírójára szeretné felhívni a figyelmet. A kezdeményezés célja, hogy Mészöly Miklós ismertebbé váljon, művei minél több fiatal olvasóhoz eljussanak.

A szervezők erre az évfordulóra állították össze a novellaválogatást, amely nem kerül kereskedelmi forgalomba, hanem 10 ezer példányban a középiskolások és a felsőoktatásban részt vevő hallgatók között osztják szét a könyvesboltok.

A kiadvány öt Mészöly-novellát tartalmaz: Koldustánc; Film, az Emkénél; Szárnyas lovak; Anyasirató és Nem felelt meg neki.

Mészöly Miklós a 20. századi magyar prózairodalom meghatározó alakja. Regényei és elbeszélései mérföldkövei a II. világháború és az ezredforduló közötti időszak irodalomtörténetnek.

Esterházy Péter szerint

Mészöly a magyar mondatot „gyémántra nyomta össze".

Mészöly egyébként Molnár Miklósként született Szekszárdon, és a Pázmány Péter Tudományegyetemen szerzett jogi diplomát.

1944 őszén frontszolgálatra hívták be, majd Észak-Poroszországba vitték, ahonnan visszaszökött Magyarországra. Ezután először közellátási felügyelőként, majd lapszerkesztőként, később szabadfoglalkozású íróként helyezkedett el.

Mészöly 1949-ben összeházasodott Polcz Alaine-nel, akivel több mint ötven át voltak társak.

Az író legismertebb művei közé tartozik Az atléta halála (1966), a Saulus (1968), a Film (1976) és a Családáradás (1995) című regények, valamint a Jelentés öt egérről (1967) című novelláskötet.

Emellett írt esszét, drámát, verset, mesét és publicisztikákat is.

Egész életében szerette volna tökéletesíteni az elbeszélői technikát, ez a kísérlet a Nem felelt meg neki című noveláskönyvben is tetten érhető.

A köteteket a fiatalok május 14-étől érvényes diákigazolvány bemutatása után vehetik át az ország 54 Libri könyvesboltjában a készlet erejéig.

(Forrás: Fidelio)

A figyelmetekbe ajánljuk