A teremtők nem mindig jófiúk – négy isten, aki a rossz oldalon állt

A teremtők nem mindig jófiúk – négy isten, aki a rossz oldalon állt

Az Isten vagy istenség olyan legfelsőbb lény, akit mindenhatónak tartanak az emberek. A különféle hitek és vallások különbözőképpen értelmezik Istent. Más-más nevek, azonosságok és attribútumok jelölik. A jin-jang ősi filozófiája szerint azonban létezik a jó és a rossz dualizmusa. Ezért akad néhány gonosz isten, akiket érdemes messziről „elkerülni", mivel ezek az istenségek csupán a halálból, a pusztításból és a viszályból táplálkoznak.


Csernobog

commons.wikimedia.org

Csernobog, a polábi szlávok által ismert tekintélyt parancsoló istenség. A helyiek két istent imádtak: Bialobogot (a fehér istent) és Csernobogot (a fekete istent). A fehér istenséget azért tisztelték, hogy jót és jólétet hozzon nekik, míg a fekete istenséget azért tartottak nagy becsben, hogy ne ártson nekik. Tőle eredeztették egyébként a rossz időjárást, a járványokat, és hasonló csapásokat. A neve csak a 12. századig vezethető vissza.

Lilith

Pinterest

Lilith a zsidó mitológia démoni alakja. Számos szövegben szerepel, de sötét eredete a babiloni démonológiában keresendő. A gonosz szárnyas szellemként ábrázolt Lilith ördögi ereje ellen amuletteket és varázsigéket használtak, mivel várandós anyákat és csecsemőket zsákmányolt. A legnépszerűbb ábrázolása azonban a zsidó szövegekben található, ugyanis ő volt Ádám első felesége. De nem volt túlságosan engedelmes nő és elhagyta Ádámot. Ennek következtében Isten engedelmes feleséget adott neki, Évát. Lilith ezen feldühödött, kígyóvá változott, és megkísértette Évát a tiltott gyümölccsel. Ennek következtében a házaspárt száműzték az Édenkertből, ezt követően Lilith démonasszonnyá változott, és bosszút esküdött minden férfin.

Széth

Shutterstock

Széth a háború, a káosz és a vihar ókori egyiptomi istene. Eredetileg jóindulatú isten volt, és egyike volt a világ teremtése után létrehozott öt istenségnek. Azonban megharagudott testvérére, Oziriszre, aki az újonnan létrehozott Egyiptom uralkodója volt. Az volt számára az utolsó csepp a pohárban, amikor felesége vonzódni kezdett Oziriszhez, és hűtlenséget követett el. Ennek következtében Széth brutálisan meggyilkolta testvérét. Ezt követően elfoglalta Egyiptom trónját, ám uralkodását káosz, viharok és aszályok jellemezték.

Hél

Pinterest

Hél nem más, mint Loki lánya és az északi alvilág uralkodója. Ő lényegében a kegyetlenség, a durvaság és a kapzsiság istene. Emellett megjelenése mindig levert és komor. Testének egyik fele teljesen normális, míg a másik rothad. Az elkövetőkkel szemben rendkívül kegyetlennek tartják.

A figyelmetekbe ajánljuk