Gandhi két unokájával Avával és Manuval a Birla House-ban Új-Delhiben
Fotó: Getty Images

​75 éve gyilkolták meg Gandhit − 6 érdekesség a világ egyik legismertebb spirituális vezetőjéről

A huszadik század folyamán Teréz anya mellett egyetlen olyan ember élt, akit a világ „nagy szellemnek”, azaz „mahátmának” tartott. Ez a törékeny, példaértékű ember, Mohandász Karamcsand Gandhi 75 éve ment el.


Gandhi a huszadik század egyik legnagyobb politikai és szellemi vezetője volt. Indiában a nemzet atyjaként tisztelik, ő volt a szatjagraha − a zsarnoksággal szembeni, tömeges, erőszakmentes polgári engedetlenséggel szembeni ellenállás − úttörője és gyakorlati megvalósítója. Kampányokat vezetett a szegénység enyhítésére, a nők jogainak kiterjesztésére, a vallási és etnikai harmónia megteremtésére, a kasztrendszer igazságtalanságainak megszüntetésére, és India felszabadítására az idegen uralom alól. Akcióiért gyakran bebörtönözték, de célját 1947-ben elérte, amikor India elnyerte függetlenségét Nagy-Britanniától.

Tanításaiban a vallás és az etika, a lelkiség és a gyakorlati élet különös ötvözetét alkotta meg, s azt mutatta, hogy őszinteséggel és türelemmel mind egyéni, mind közösségi szinten megvalósíthatjuk önmagunkat.

Erről az egyedülálló emberről osztunk most meg pár érdekességet, amelyekről talán még nem hallottál.

Ha tovább olvasnál: 5 hétköznapi ember, aki megváltoztatta a történelem menetét

​1. Gandhi tizenévesen házasodott

Kasturba Gandhi \u00e9s M\u00f3handasz Karamcsand Gandhi

Fotó: Dinodia Photos/Getty Images

Gandhi 13 évesen feleségül vette Kasturba Makandzsit (1869-1944), aki akkor szintén tizenéves volt. Ez egy elrendezett házasság volt, és Gandhi hétéves kora óta jegyben járt Kasturbával. A házaspárnak négy fia született.

Bár Gandhi 1906-ban cölibátusi fogadalmat tett spirituális okokból, önfegyelem és a közszolgálat iránti elkötelezettség miatt, felesége 74 éves korában bekövetkezett haláláig a felesége maradt.

Az asszony a mai Pune-ban található Aga Khan-palotában halt meg, ahová Gandhiékat a britek politikai aktivizmusuk miatt internálták.

​2. Gandhi Dél-Afrikában kezdte meg aktivista tevékenységét

Gandhi 1888-ban hagyta el Indiát, hogy Londonban jogot tanuljon. Amikor 1891-ben visszatért hazájába, nehezen talált ügyvédi állást, ezért 1893-ban Dél-Afrikába utazott, ahol egy indiai cég egyéves szerződést adott neki jogi munkára. Dél-Afrikában, amely akkoriban a britek és a hollandok ellenőrzése alatt állt, gyakori diszkriminációval találkozott. Ez késztette Gandhit arra, hogy kampányolni kezdjen az indiaiak polgári jogaiért, és végül kidolgozta a „szatjagraha", vagyis az erőszakmentes ellenállás koncepcióját.

Annak ellenére, hogy többször letartóztatták és bebörtönözték, Gandhi 1914-ig Dél-Afrikában maradt.

Ez is érdekelhet: Híres merényletek, amelyek megváltoztatták a történelem menetét

​3. Gandhit egy hindu társa gyilkolta meg

Gandhi k\u00f6sz\u00f6nti az embereket Mumbaiban 1944. m\u00e1jus\u00e1ban

Fotó: Dinodia Photos/Getty Images

Miközben 1948. január 30-án este Újdelhiben egy imatalálkozóra ment, Gandhit a hindu nacionalista Nathuram Godse közelről háromszor meglőtte.

A fegyveres azzal vádolta Gandhit, hogy egyetértett azzal az 1947-es tervvel, amely vallási szempontok szerint két új, független államra osztotta fel Brit Indiát: hindu dominanciájú India és muszlim dominanciájú Pakisztán.

A felosztást követően India-szerte zavargások törtek ki hinduk és muszlimok között, és Godse úgy vélte, hogy a pacifista ikon a muszlimoknak kedvez. A bűnöst gyorsan letartóztatták, és 1949 novemberében egy társával együtt felakasztották. Az összeesküvésben részt vevő többi férfit bebörtönözték.

​4. Gandhi a béke embere volt, de soha nem nyerte el a Nobel-békedíjat

Gandhit 1937-ben, 1938-ban, 1939-ben és 1947-ben jelölték Nobel-békedíjra, de soha nem kapta meg azt.

A díjra 1948-ban, a meggyilkolásának évében is jelölték, de a Nobel-bizottság úgy döntött, hogy posztumusz nem ítéli oda neki a díjat.

Ehelyett bejelentették, hogy abban az évben „nincs megfelelő élő jelölt". Martin Luther King Jr. amerikai polgárjogi vezető, az 1964-es Nobel-békedíj nyertese köszönőbeszédében elismerte Gandhi munkásságát, az 1989-es Nobel-díj nyertese, a 14. Dalai Láma pedig „mentorom, Mahátma Gandhi" előtt tisztelegve vette át a díjat. 2006-ban a Nobel-bizottság nyilvánosan is sajnálatát fejezte ki, hogy Gandhi nem kapta meg a díjat.

5. Gandhi gyerekkorában rendkívül félénk volt

Gandhiról kevesen gondolták volna, hogy egyszer majd milliók követik, és nemzetének atyjaként tartják számon. Kisfiúként közepes tanuló volt és rendkívül félénk.

Még azt is leírta, hogy hazaszaladt az iskolából, hogy ne kelljen senkivel beszélnie.

6. Mohandász és Indira nem voltak rokonok

Mah\u00e1tma Gandhi \u00e9s Indira Gandhi

Fotó: Universal History Archive/Getty Images

Annak ellenére, hogy Mohandász Gandhi és Indira Gandhi (1917-84), India 1966 és 1977, illetve 1980 és 1984 közötti miniszterelnöke közös vezetéknévvel rendelkezett, nem voltak rokonok. Indira Gandhi Jawaharlal Nehru, a független India első miniszterelnökének lánya volt.

Miután Indira Gandhit két szikh testőre meggyilkolta, fia, Rajiv követte a miniszterelnöki poszton, aki 1989-ig töltötte be ezt a tisztséget.

Őt is meggyilkolták egy öngyilkos merényletben, amelyért egy Srí Lanka-i terrorista csoportot okoltak.

Forrás: History


A figyelmetekbe ajánljuk