Freddie Mercury koncert közben
Fotó: Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images

Elárverezik Freddie Mercury kincseit − meglepő titokra derült fény az előkészületek során

Szeptemberben tartja a Sotheby’s nagyszabású árverését, mely több ezer Freddie Mercury-tárgyat ölel fel. Az előkészületek során egy meglepő adatra is fény derült.


Mindenki ismeri a Bohemian Rhapsody szövegét, a Queen együttes 1975-ös A Night at the Opera című albumának főcímdalát. Azt azonban eddig nem tudtuk, hogy a dalnak eredetileg nem a Bohemian Rhapsody címet kellett volna viselnie.

Ez is érdekelhet: Így hangzik a Bohemian Rhapsody a világ legnagyobb orgonáján

A híres dal egy korai, most felbukkanó vázlatából kiderül, hogy a Queen frontembere, Freddie Mercury korábban a Mongolian Rhapsody címet adott a dalnak. A szavakat a megszűnt brit légitársaság, a British Midland levélpapírjának lapjaira írták − számolt be róla a Robb Report. Az egyik lapon a Mongolian Rhapsody szerepel, az első szót áthúzva, felette pedig a Bohemian felirat jelenik meg.

A Sotheby's által elrárverezett tárgyak Mercury barátnőjének, Mary Austinnak a tulajdonában voltak, aki a BBC-nek elmondta, hogy azért döntött úgy, hogy megválik tőlük, mert „rendbe kell tennie az ügyeit".

Ha tovább olvasnál: Elképzelhető, hogy érkezik a Bohém Rapszódia 2. része

A gyűjtemény mélyebbre vezet az emberben, akit ismertem. A művész alkotói folyamatába is bepillantást nyerhetünk általa

− mondta Austin.

Freddie Mercury Bohemian Rhapsody (1974 k\u00f6r\u00fcli) dalsz\u00f6veg\u00e9nek egyik oldala (becs\u00fclt \u00e9rt\u00e9k 344-516 milli\u00f3 forint)

Fotó: Sotheby's

A Bohemian Rhapsody lapjai várhatóan körülbelül 1,5 millió dollárért (519 millió forint) kelnek el. Más slágerek vázlatai is árverésre kerülnek, köztük a Somebody to Love, a We Are the Champions és a Killer Queen. A vázlatok mutatják, hogy Mercury próbálja megtalálni a megfelelő szavakat a dalszöveghez, néha több sort is kipróbálva.

Az eladásra kerülő egyéb tárgyak között szerepel még: a Bohemian Rhapsody aranylemeze, az együttes Grammy-jelölését elismerő plakett a dalért, Mercury színpadi öltözékei és bútorok egykori londoni otthonából.

Nemrég jelentették be, hogy az együttes zenei katalógusát rekordösszegű, 1 milliárd dollárért (345 milliárd forint) adhatják el a Universal Music Groupnak. A Disney Music Group szóvivője − aki jelenleg az együttes katalógusának tulajdonosa − nyilatkozatában azt mondta:

Nem voltak és nincsenek jövőbeli terveink a Queen katalógusának eladására.

A figyelmetekbe ajánljuk