Oppenheimer filmjelenet, 2023
Fotó: Profimedia

5 kiváló életrajzi film, ami biztosan nem okoz csalódást!

A Christopher Nolan nevével fémjelzett Oppenheimer közelít az egymilliárd dolláros bevételhez, ezzel pedig minden idők legjövedelmezőbb életrajzi filmje lett. A rendező megtalálta a tökéletes receptet az ilyen jellegű filmekhez: kellő hollywoodisággal tarkítva mesélte el az atombomba kifejlesztéséért is felelős elméleti fizikus életét. Az amerikai filmiparban nem ez volt az első ilyen film – ezek közül mutatunk most ötöt.


Lincoln (2012)

Steven Spielberg eposzi filmje az Egyesült Államok történetének egyik legmeghatározóbb politikusának, Abraham Lincolnnak az utolsó pár hónapjára koncentráló. Daniel Day-Lewis a method acting koronázott királya itt a megszokottnál is csendesebb alakítást nyújt, ezzel pedig sikeresen be is zsebelte magának harmadik Oscar-díját. A film többek között a rabszolgaság kérdését feszegeti Lincoln küzdelmén keresztül.

Ezt is olvasd el! Öt magyar történelmi film, amit senkinek nem szabadna kihagynia

Amadeus (1984)

Film a rivalizálásról. A Milos Forman által rendezett háromórás eposz fókuszában két zeneszerző – a közismert Wolfgang Amadeus Mozart és az utókor számára ismeretlen Antonio Salieri – ellentéte körül forog. Az Amadeus sokkal többről szól –a Collider írása szerint is – mint a zenéről. Lenyűgöző, néha vicces és sokszor tragikus történetet mesél el az emberi természetről, a féltékenységről és a becsvágyról, a klasszikus zenei részletek pedig csak hab a tortán.

A nyughatatlan (2005)

Egy újabb zenei világba elkalauzoló történet, amelynek bravúrja, hogy egyszerre szolgál Johnny Cash és June Carter életének bemutatására. Mindketten elismert countryzenészek, akiknek romantikus kapcsolatát is ábrázolja a film.

Ez is érdekelhet: 5 zenés életrajzi film, amit senkinek nem szabadna kihagyni!

A két főszereplő – Joaquin Phoenix mint Cash, valamint a karakter megformálásáért Oscar-díjat kapó Reese Witherspoon mint Carter – emlékezetes.

Gandhi (1982)

Richard Attenborough direktor Mahatma Gandhiról szóló klasszikusában bemutatja nekünk az előző évszázad egyik legnagyobb békeharcosát. A karakter útját 24 éves korától haláláig követhetjük nyomon ebben az izgalmas 191 percbes filmben, úgy, hogy annak garantáltan egyik pillanatában sem fogunk unatkozni. Egyszer mindenképp érdemes nekiülni a 8 Oscar-díjat is nyerő alkotásnak, ami által ráeszmélhetünk, mennyire meg tudja változtatni egy ember egy közösség számára kiemelten fontos ügy sorsát.

Dühöngő bika (1980)

A már 80 esztendős Martin Scorsese fél évszázada szállítja a nagyérdeműnek a jobbnál-jobb filmjeit. Karrierje korai éveiből is olyan címekkel büszkélkedhet, mint a Taxisofőr vagy épp a Dühöngő bika. Ez utóbbit nevezhetnénk sportfilmnek, de ennél többről van szó, mert bár igaz brutális bokszjeleneteket mutat be, közben minden idők egyik legintenzívebb karaktertanulmánya is egyben.

A film középpontjában Jake LaMotta egykori bokszbajnok áll, akinek a ringben mutatott erősségei – nevezetesen az agressziója és az ereje – végül a ringen kívüli életének összeomlásához vezetik őt. A nagy emelkedés után jön a nagy hanyatlás, Robert De Niro felkészült és átélhető játékával pedig végképp ennek a zsánernek az egyik alapköve.

A figyelmetekbe ajánljuk