Egy rég elveszett, 7 millió dollárra becsült Tiziano festményre bukkantak

Egy rég elveszett, 7 millió dollárra becsült Tiziano festményre bukkantak

A mű 2004-ben tűnt el, és úgy gondolták, hogy Svájcba vitték, de egy remek tanáncsnak köszönhetően alapján az olasz hatóságok egy műhelyhez jutottak el Piemontban, Asti térségében.


A Carabinieri, az olasz rendőrség kulturális örökségvédelmi egysége bejelentette, hogy megtaláltak egy régóta elveszettnek hitt festményt, amely feltehetően Tiziano reneszánsz mestertől származik. A mű, amelynek címe Egy férfi portréja barettben 2004-ben tűnt el.

Eddig úgy vélték, hogy Svájcba vitték, de egy bejelentés nyomán a hatóságok eljutottak egy műhelyhez az olaszországi Piemontban, Asti térségében, ahová éppen restaurálásra vitték.

A valamivel több mint 7 millió dollárra becsült portré egy vöröses szakállú, fekete sapkás férfit ábrázol. A rendőrség lefoglalási parancsot adott ki a mű visszaszerzésére, amelyet május 19-én ünnepélyes keretek között adtak át az olasz államnak.

A Forbes szerint most két svájci állampolgár ellen folyik nyomozás a festmény eltűnése miatt.

A művet megtaláló speciális egységnek 280 elhivatott nyomozója van, akiknek feladata Olaszország felbecsülhetetlen értékű kulturális kincseinek védelme. Ugyanez az egység 2019 márciusában egy nagyszabású razzia keretében felszámolt egy az országban működő kulturális csempészhálózatot, amelynek során 28 országból mintegy 10 ezer ókori tárgyat sikerült visszaszerezni.

A Velence melletti Pieve di Cadore kisvárosban született Tiziano Vecellio a 16. században tevékenykedett, és társadalmi, vallási és mitikus témájú drámai képeiről vált ismertté. Talán leghíresebb műve az Urbinói Vénusz (1538), amely egy fekvő női aktot ábrázol.

Urbinói Vénusz

artsandculture.google.com

A figyelmetekbe ajánljuk