Spielberg egy dinonszaurusz lábánál
Fotó: Getty Images

Ilyen hatással volt a Jurassic Park a dinoszaurusz-kutatásra

1993-ban Steven Spielberg a Jurassic Park-franchise első részével tovább emelte kultikus rendezői státuszát és egy azóta is megkerülhetetlen popkulturális művet alkotott. A film a kritikusok és a közönség körében is azonnal hatalmas sikert aratott, nem utolsó sorban pedig közel 1 milliárd dolláros bevételt hozott a kasszáknál. Ezzel az eredménnyel négy évig minden idők legtöbb bevételt hozó filmje volt, egészen 1997-ig, amikor James Cameron Titanic-jával ezt túl nem szárnyalta.



A Jurassic Park a John Hammond (Richard Attenborough) által létrehozott fiktív szigetről szól, ahol a tudomány által kifejlesztett dinoszauruszfajok élnek. A film Dr. Ellie Sattler, Dr. Alan Grant és Dr. Ian Malcolm paleobiológusok útját követi, akik a hamarosan megnyíló park csodájára járnak. Szerencsétlenségükre a túracsoport a mozi második felében már az életéért fut, amikor elszabadul a pokol.

Az, hogy az 1997-es folytatást, Az elveszett világotérdemes volt elkészíteni, már nem ennyire biztos – nem is beszélve az azóta három részt megélt Jurassic World filmsorozatról. Azonban az kétségtelen a Far Out Magazine szerint is, hogy Spielberg 1993-as műve példátlan remekmű, amelyre a mai napig rácsodálkoznak sokan és méltán tekintik technikai, speciális effektek terén egy fontos mérföldkőnek.

A film pedig még a paleontológia világára is hatással volt.

Ezt is olvasd el: Tiszta Jurassic Park: egy milliárdos fel akarja támasztani a dínókat

Steven Spielberg \u00e9s Jeff Goldblum a Jurassic Park hull\u00e1mvas\u00fat megnyit\u00f3j\u00e1n

Steven Spielberg és Jeff Goldblum a Jurassic Park hullámvasút megnyitóján a Universal Studios-ban, Hollywoodban

Fotó: Getty Images

A paleontológusok 1974-ben egy korábban le nem írt dinoszauruszfajt fedeztek fel a Tianchisaurus néven, ami lefordítva mennyei medencegyíkot jelent. A Kínában talált fajt a késő jura korszakra vezették vissza.

Végül a nagyra becsült kínai paleontológus, Dong Zhiming javaslatát fogadták el, aki a Tianchisaurus nemzetségnevet választotta, a Spielberg filmje előtt tisztelgő, Jurassosaurusszal szemben.

Ez is érdekes lehet számodra: Ezért élték túl az emlősök a dínókat kipusztító tragédiát

A művészetek és a tudományok nyughatatlan mecénása, Spielberg az 1990-es évek elején segített finanszírozni a kínai dinoszauruszkutatást. Így annak ellenére, hogy Zhiming elutasította a nemzetségnevet, a kínai tudós lehetővé tette a nedegoapeferima népszerűsítését mint hivatalos fajnév.

A halandzsa név legtöbb betűje az eredeti film főszereplőinek vezetéknevéből származik: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough, Bob Peck, Martin Ferrero, Ariana Richards és Joseph Mazzello. Szerencsére néhány magánhangzót is beletettek a szóba, így ki is tudjuk ejteni, de talán még megjegyezni sem olyan nagy feladat!

A figyelmetekbe ajánljuk