diana hercegné panoráma interjú bbc martin bashir

Ismét áll a bál Diána legendás interjúja körül: a riporter szerint csak féltékenyek rá

A hírhedt angol újságíró, Martin Bashir a szakmai féltékenységet és etnikai hovatartozását hozta fel védekezésnek, miután megvádolták azzal, hogy csalással vette rá Diána walesi hercegnét a Panoráma-interjúra.



A BBC egy bírósági végzést követően 3000 belső e-mailt hozott nyilvánosságra a Diánával 1995-ben készített botrányos interjú kapcsán. Andy Webb oknyomozó újságíró több mint két évvel ezelőtt nyújtotta be az információszabadságra vonatkozó kérelmet, miután azt állította, hogy a BBC vezetői megpróbálták eltussolni Martin Bashir cselekedeteit – számolt be a The Guardian.

Ez is érdekelhet: A média miért volt megszállottja Diána hercegnének?

A BBC szerint azonban minden olyan feltételezés, miszerint rosszhiszeműen cselekedett volna, egyszerűen téves.

Egy 2020. július 20-án kelt e-mailben Bashir közölte a BBC történeti részlegének vezetőjével, Robert Seatterrel, hogy a hamisított dokumentumok nem játszottak szerepet az interjú megszerzésében, valamint, hogy az ügy kevesebb vitát váltott volna ki, ha a beszélgetést egy „királyi” újságíró, például David Dimbleby készíti.

Sajnálattal hallom, hogy ez az úgynevezett „hamisítási” történet ismét felütötte a fejét. Ez nem játszott szerepet az interjúban, de lehetővé tette, hogy a szakmai féltékenység, különösen a vállalaton belül, felhúzza a kalapját az állítólagos bűncselekményekre. Akkoriban az is nyilvánvaló volt, hogy némi ingerültséget váltott ki, hogy egy nem fehér, munkásosztálybeli gyökerekkel rendelkező, második generációs bevándorlónak volt képe bemenni egy királyi palotába és interjút készíteni. Sokkal egyszerűbb lett volna, ha valamelyik dinasztikus család (Dimbleby és társai) tette volna meg

– írta Bashir.

A botrány mely arról szólt, hogy Bashir 1995-ben Panoráma-interjút készített Diánával, azután robbant ki, miután Tony Hall, a BBC korábbi hírigazgatója egy bizalmas tájékoztatóban azt sugallta, hogy a hercegné bátyja, Charles Spencer bankszámla kivonatokat adott az újságírónak.

Bashir azonban 1995-ben bankszámlakivonatokat hamisított, és megmutatta azokat Spencernek, hogy hozzáférhessen Diánához. A számlák arra utaltak – mint kiderült, valótlanul –, hogy az udvar két magas rangú tisztviselője a brit titkosszolgálatnak adott ki szaftos információkat a walesi hercegnéről fizetség fejében. Ezzel pedig súlyosan megsértette a műsorszolgáltató produceri irányelveit.

Olvasd el ezt is! Házasságtörés, szexuális zaklatás, testvérviszály – a brit királyi család legnagyobb botrányai

Mióta 2015-ben visszatértem az Egyesült Királyságba, majd 2016-ban újra csatlakoztam a BBC-hez, a walesi herceg hivatalának vezető munkatársai hálájukat fejezték ki, amiért elutasítottam az interjú megvitatására vonatkozó minden kérést. Mint bizonyára megértik, a néhai hercegné szavait a királyi család tagjainak, különösen Károly megtámadására használták fel, amit nekem soha nem állt a szándékomban

– nyilatkozta Bashir.

A BBC szóvivője kedden elmondta, hogy az egész folyamat során nagyon komolyan vették a bíróság utasításainak betartására vonatkozó kötelezettségeiket:

Ma mintegy 3000 dokumentumot adtunk ki Webb úrnak. Ez sok száz oldalnyi duplikátumot és olyan anyagot tartalmaz, amely nem kapcsolódott az 1995-ös Panorámához, de az elektronikus keresés során mégis előkerült. Ahol szükséges volt, ott az információszabadságról szóló törvénnyel összhangban szerkesztettük az anyagokat. Semmi sem támasztja alá azokat az állításokat, amelyek szerint a BBC 2020-ban rosszhiszeműen járt el, és fenntartjuk, hogy ez a felvetés egyszerűen téves.

A figyelmetekbe ajánljuk