A 23. nap könyve – Damon Galgut: Az ígéret

A 23. nap könyve – Damon Galgut: Az ígéret

Az őrült tempóban változó dél-afrikai korszakok és egy család bukásának virtuózan megírt története.

A történet röviden

A fehér telepesek valódi uralmat gyakorolnak nem fehér honfitársaik leigázott tömegei fölött Dél-Afrikában. Swarték családja is közéjük tartozik: a három testvért anyjuk halála után elsodorja egymástól az élet, ám egy beteljesítetlen ígéret kísérti őket, miszerint a család fekete bőrű szolgálójának ajándékozzák a farmjukon álló düledező viskót. A következő harminc év krónikájából kiderül, hogy az apa és a család későbbi generációi valódi akarat híján rendre belebuknak az ígéret teljesítésébe.

3 ok, amiért érdemes elolvasni

  1. Elmés, gyors és jól komponált „vágásokkal” dolgozik, valamint cinikus, nagyon intelligens, és sokszor roppant szórakoztató narrációval.
  2. Olykor egészen szokatlan nézőpontokat alkalmaz, így például kóborolhatunk egy sakálpárral a szavannán vagy egy szellemmel a városban.
  3. Megismerteti velünk az apartheid utáni Dél-Afrikát, szemléltetve, hogy még a legösszetettebb politikai rendszerek mozgatórugója is az emberi vágyakban. gyökerezik.

Egy idézet a könyvből

Ma meghalt a mama. Hamarosan holnap lesz.

Az olvasó, aki szeretni fogja

  • érdekli Dél-Afrika viharos történelme
  • kedveli a pikírt, ironikus humort, a gunyoros odaszólogatást
  • nem bánja, ha a szöveg lényegre törő, kerüli a felesleges jelzőket
  • nem fél az idősíkok gyakori váltogatásától

Mindennapra egy történet: december 1-től naponta kinyílik a Hamu és Gyémánt adventi könyves kalendáriumának virtuális ablaka, amely mögött egy-egy olvasmány rejtőzik. A teljes listát erre a linkre kattintva éred el.


A figyelmetekbe ajánljuk