A 23. nap könyve – Damon Galgut: Az ígéret

A 23. nap könyve – Damon Galgut: Az ígéret

Az őrült tempóban változó dél-afrikai korszakok és egy család bukásának virtuózan megírt története.

A történet röviden

A fehér telepesek valódi uralmat gyakorolnak nem fehér honfitársaik leigázott tömegei fölött Dél-Afrikában. Swarték családja is közéjük tartozik: a három testvért anyjuk halála után elsodorja egymástól az élet, ám egy beteljesítetlen ígéret kísérti őket, miszerint a család fekete bőrű szolgálójának ajándékozzák a farmjukon álló düledező viskót. A következő harminc év krónikájából kiderül, hogy az apa és a család későbbi generációi valódi akarat híján rendre belebuknak az ígéret teljesítésébe.

3 ok, amiért érdemes elolvasni

  1. Elmés, gyors és jól komponált „vágásokkal” dolgozik,valamint cinikus, nagyon intelligens, és sokszor roppant szórakoztató narrációval.
  2. Olykor egészen szokatlan nézőpontokat alkalmaz, így például kóborolhatunk egy sakálpárral a szavannán vagy egy szellemmel a városban.
  3. Megismerteti velünk az apartheid utáni Dél-Afrikát, szemléltetve, hogy még a legösszetettebb politikai rendszerek mozgatórugója is az emberi vágyakban. gyökerezik.

Egy idézet a könyvből

Ma meghalt a mama. Hamarosan holnap lesz.

Az olvasó, aki szeretni fogja

  • érdekli Dél-Afrika viharos történelme
  • kedveli a pikírt, ironikus humort, a gunyoros odaszólogatást
  • nem bánja, ha a szöveg lényegre törő, kerüli a felesleges jelzőket
  • nem fél az idősíkok gyakori váltogatásától

Mindennapra egy történet: december 1-től naponta kinyílik a Hamu és Gyémánt adventi könyves kalendáriumának virtuális ablaka, amely mögött egy-egy olvasmány rejtőzik. A teljes listát erre a linkre kattintva éred el.


A figyelmetekbe ajánljuk