A CNN előre elkészített egy videót, amit a világvégekor sugároznának

A CNN előre elkészített egy videót, amit a világvégekor sugároznának

A Turner Doomsday Video egy különleges felvétel, amit Ted Turner, a CNN alapítója készíttetett azzal a céllal, hogy a világvége esetén lejátszásra kerüljön.


Turner 1980-ban, a csatorna indulásakor kijelentette, hogy a CNN mindaddig sugározni fog, amíg a világ véget nem ér, és ha ez egyszer bekövetkezik, akkor még egy utolsó videót adásba tesznek.

A videó felvételén a Nearer My God to Thee című himnusz instrumentális változata hallható, amelyet a CNN egyik házi zenekara, a U.S. Army Band ad elő. A dalválasztás pedig azért is hátborzongató, mivel a beszámolók szerint ez volt az utolsó dal, amit a Titanic zenekara játszott, mielőtt a hajó elsüllyedt.

Olvasd el ezt is! Világvége első kézből: így fognak kinézni a Föld utolsó szelfijei

A Turner-féle világvége-videó sokáig legenda volt, míg pár évvel ezelőtt végül kiderült, hogy valóban létezik. Michael Ballaban a tévénél gyakornokoskodva az archívumban bukkant a felvételre 2009-ben, amit ki is csempészett.

A felvétel elkészültének indíttatása nyilvánvalóan a nyolcvanas évek hidegháborúja és az atomháború fenyegetése volt. Az alapító pedig kijelentette, hogy az utolsó, életben maradt CNN-munkatárs feladata lesz a lejátszás elindítása, hogy a csatorna teljesíthesse mindenkori feladatát: az információközlést.

A videó létezése pedig egyfajta médiatörténeti kuriózum, ami rávilágít arra, hogy a CNN alapítói mennyire komolyan vették a hírcsatorna folyamatos működésének biztosítását, még a legextrémebb körülmények között is.


A figyelmetekbe ajánljuk